Bulgaria mută proiectul energetic Belene la Centrala Kozlodui
Încă o pagină într-o epopee de zeci de ani și sute de milioane de euro probabil, proiectul Centralei de la Belene datează de dinainte de 1989.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 22 Ianuarie 2021, 06:57
În Bulgaria proiectul energetic nuclear Belene a fost oprit din nou, în urma unui raport al ministrului energiei, Temenuzhka Petkova, care a propus ca unul din cele două reactoare cumpărate din Rusia să fie folosit la construcția unui al șaptelea reactor, la Centrala de la Kozlodui.
Încă o pagină într-o epopee de zeci de ani și sute de milioane de euro probabil, proiectul Centralei de la Belene datează de dinainte de 1989.
Reporter: Petio Petkov - Un grup de experţi bulgari şi străini a recomandat transferul de la Belene pe o platformă nouă, situată în zona Centralei de la Kozlodui, a celor două reactoare rusești de 1.000 de megawatt, stocate acum la Belene.
Platforma a fost aprobată de Agenția pentru reglementări nucleare. În acest mod, constată ziarul sofiot /Menic/, s-a pus capăt, practic, proiectului Belene.
Favorit în concursul Belene a fost compania rusă Rosatom, care a atras ca subcontractor Framatome din Franţa şi General Electric Steam Power din SUA.
În timpul pandemiei, concursul a fost practic înghețat. Rosatom a cerut garanții de stat, în timp ce guvernul bulgar a insistat asupra realizării proiectului pe principiile pieței.
În octombrie 2020 Borisos a anunţat că este analizat un eventual transfer al reactoarelor la Kozlodui. Proiectul Belene a fost lansat în 1981, oprit din lipsă de bani în 1990 şi reluat în 2004 de Guvernul Simeon Saxe-Coburg-Gotha.
În 2012 Guvernul Borisov l-a oprit din nou, dar Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris a condamnat Bulgaria să plătească companiei ruse Atomstroiexport 601 de milioane de euro, pentru reactoarele produse. În 2018 a urmat o nouă reluare.
"Vom putea merge mai departe și spre construcția unui al optulea bloc la Kozlodui. Cred că va fi o strategie bună" - a spus astăzi Borisov, adăugând: "Va fi garantată și securitatea naţională şi cea energetică şi diversificarea".
La Kozlodui noua centrală construită cu echipamentul pentru Belene va fi vecină cu blocurile 5 şi 6. Şeful Centralei, Nasko Mihov, a declarat:
"Proiectul nu este deloc uşor, dar în decurs de zece ani vom putea avea un nou bloc energetic, ce va funcționa și cu combustibil nuclear american, la baza infrastructurii energetice existente".