Bulgaria: miting de protest contra guvernului şi a premierului la Sofia
După 60 zile de demonstraţii paşnice,protestatarii au recurs la acţiuni violente,ca în iarna din 1997,când a căzut executivul.Și Preşedintele Radev cere demisia guvernului Borisov.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Septembrie 2020, 03:29
Corespondentul RRA, Petio Petkov, a transmis aseară de la Sofia, unde în Piaţa Centrală din Sofia era în desfăşurare un miting naţional de protest la adresa Guvernului şi a premierului.
Petio Petkov:Parlamentul şi-a început sesiunea de toamnă în noul sediu - clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist, care închide aşa-zisul triunghi al puterii, piaţa între Preşedinţie şi Guvern. Aici a început în cursul dimineţii protestul naţional denumit de organizatori "Marea răscoală populară". După aproape 60 de zile de demonstraţii paşnice, protestatarii au recurs la acţiuni violente, de genul celor din iarna lui 1997, când a căzut Guvernul. Într-un mesaj către naţiune, preşedintele Rumen Radev a cerut din nou demisia Guvernului, cea a procurorului-şef şi alegeri anticipate. La ieşirea din Parlament el a fost ovaţionat de protestatari, trecând printre ei. Radev a declarat că nu mai are importanţă ce va spune Borisov, pentru că Parlamentul adevărat este în piaţă. Socialiştii au cerut dizolvarea Parlamentului după reglementarea votului cu maşină, menit să garanteze onestitate scrutinului. Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi, Partidul Etnicilor Turci şi al Musulmanilor, a propus demisia Guvernului, cea a preşedintelui şi un guvern de experţi cu prim-ministru şi viceprim-ministru numiţi de primele două partide ca număr de deputaţi. GERB a asigurat cele peste 120 de voturi şi poate depune în parlament proiectul de constituţie. Răspunsul pozitiv din partea naţionaliştilor de la VMRO a venit după două zile de tratative. Conform Constituţiei, peste două luni, timp de 90 de zile vor urma dezbateri pe marginea proiectului de nouă constituţie prin care, afirmă opoziţia, Borisov urmăreşte să-şi prelungească mandatul evitând guvernul interimar numit de Radev. Pentru convocarea de alegeri de constituantă sunt însă necesare 160 de voturi, imposibil de asigurat, întrucât socialiştii şi Partidul Turc au anunţat că vor vota împotrivă. Ciocnirile între demonstranţi şi forţele de ordine au continuat câteva ore în piaţă, denumită triunghiul puterii. La Sofia au fost aduse echipe de poliţişti şi jandarmi din alte oraşe. Au fost răniţi 39 de poliţişti şi demonstranţi. Ambele tabere au folosit gaze lacrimogene. Zeci de demonstranţi au fost arestaţi. În poliţişti au fost aruncate bancnote false de 500 de euro şi butelii cu apă minerală. În cursul serii mii de oameni au scandat "Boiko este laş". Au fost blocate timp de două ore punctele de frontieră Ruse-Giurgiu şi Silistra-Călăraşi.