Bulgaria: Legea sănătății, „adoptată în grabă”
Președintele Bulgariei va sesiza Curtea Constituțională cu privire la unele amendamente la Legea sănătății, adoptate în grabă.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 14 Mai 2020, 05:30
În Bulgaria, președintele Rumen Radev a avertizat că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la unele amendamente la Legea sănătății, adoptate în grabă, fără a fi luate în seamă opiniile experților și ale societății civile. Parlamentul din Sofia a votat astăzi, în a doua lectură, încheierea stării de urgență.
Prin amendamente la Legea sănătății sunt menținute cea mai mare parte din măsurile antiepidemice. Guvernul va putea declara starea epidemică de urgență în baza propunerii inspectorului sanitar principal. Sunt enumerate opt criterii concrete formulate de Organizația Mondială a Sănătății.
Bolnavii de COVID-19, precum și oamenii cu care au fost în contact vor fi supuși izolării sau tratamentului obligatoriu în spitale. Vor fi carantinate în continuare persoanele care vin din alte țări. Sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice vor fi aplicate încă cel puțin două luni, amenzi între echivalentul la 153 și 511 euro la prima infracțiune şi de la 511 până la 1.023 la cea de a doua.
Rămâne și amenda de 2.556 de euro pentru nerespectarea carantinei. Până la data de 30 iunie va continua plata din buget a 60% din salariile și asigurările angajaților în companii care și-au încetat activitatea pe durata epidemiei, cu condiția ca patronii vor plăti restul de 40. Au fost prelungite cu încă două ore și măsurile în sprijinul datornicilor băncilor.
Ministrul sănătății va putea interzice, pe o perioadă de două luni, exportul unor medicamente. În vederea stimulării turismului, vor fi em se vouchere pentru medicii și polițiștii care participă la combaterea epidemiei. Vor fi subvenționate cu 35 de euro pentru un loc zboruri charter cu turişti străini, efectuate de companii bulgare. Taxele pentru umbrele și alte echipamente de plajă vor fi cu 50% mai mici față de anul trecut.
Anul școlar se va încheia online, iar examenele de verificare după clasa a IV-a şi cea de-a X-a vor fi amânate pentru începutul viitorului an școlar.
Adoptarea acestor prevederi a avut loc pe fundalul unor dispute și acuzații reciproce între guvernanţi şi opoziţie. Socialiștii au cerut reformularea mai clară a celor 8 criterii care vor permite în viitor declararea stării de epidemie. Menținerea unor măsuri antiepidemice contravine Constituției, consideră deputații socialiști, care s-au declarat şi împotriva obligativității tratamentului.