Bulgaria introduce votul electronic din februarie 2016
Parlamentul din Sofia a dat undă verde votului electronic, după ce la referendumul din 25 octombrie 2015, 69% dintre participanţi s-au declarat în favoarea acestui demers.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 22 Ianuarie 2016, 08:00
Parlamentul din Sofia a dat undă verde votului electronic de la distanţă, după ce la referendumul din 25 octombrie anul trecut 69% dintre participanţi s-au declarat în favoarea acestui demers.
Astfel, vor putea lua parte la procesul electoral şi cei 2 milioane de bulgari plecaţi în străinătate, însă se estimează că va fi o durată lungă până când un sistem electronic va fi elaborat, astfel încât securitatea votului să poată fi garantată.
Cu 136 de voturi pentru şi 56 împotrivă, parlamentul din Sofia a adoptat introducerea votului electronic de la distanţă.
În acest scop, fiecare alegător proprietar de mijloc de identificare electronică îşi va putea exercita dreptul la vot de la distanţă prin internet sau printr-o altă reţea electronică.
Vor putea participa la viaţa politică cei peste 2 milioane de imigranţi economic bulgari, din care, din motive administrative, acum votează nu mai mult de 5%.
Surpriza a venit din partea Partidului Turc, deputaţii acestuia, în final, au sprijinit votul electronic, după ce în cadrul dezbaterilor au criticat ideea.
"Pentru" au votat partidele din coaliţia de centru-dreapta aflată la guvernare, cu excepţia Blocului Patriotic care s-a alăturat socialiştilor şi ultranaţionaliştilor din ATAKA.
Liderul socialist, Mihail Mikov, a întrebat din tribuna parlamentului de ce ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Suedia şi România nici nu discută introducerea votului electronic, iar Irlanda şi Olanda au renunţat la scurt timp după ce au introdus.
El a şi răspuns la întrebarea "pentru că acest vot ascunde riscuri pentru secretul votării şi posibilităţi de manipulare cu care Bulgaria şi aşa a devenit cunoscută în Europa".
Partidul Turc şi-a explicat virajul cu 180 de grade în ultima clipă prin garanţiile pentru securitatea procesului electoral primite din partea guvernanţilor.
Deputaţii au condiţionat introducerea votului electronic de adoptarea unor măsuri suplimentare pentru secretul votului de întărirea controlului civic şi de securitatea sporită a sistemelor informaţionale.
Până la finele lui februarie trebuie adoptate, la prima lectură, amendamentele la Codul Electoral.
Votul final urmează să aibă loc până la finele lui aprilie.
Experţii însă precizează că vor trece câţiva ani până la elaborarea unui sistem electronic cu cod de identificare, fără care securitatea votului electronic nu va putea fi garantată.