Bulgaria este îngrijorată de numărul migranţilor la frontiera cu Turcia
Premierul bulgar acuză Uniunea Europenă de neimplicare
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 18 August 2016, 02:57
Primul ministru, Boiko Borisov, şi-a exprimat ieri, îngrijorarea în legătură cu creşterea numărului de migranţi, care pătrund în ţară prin frontiera verde cu Turcia. El a criticat politica Uniunii şi a definit-o drept "o gravă nesolidaritate europeană":
Boiko Borisov: "În momentul de faţă - a spus el - Bulgaria şi Grecia înceracă să oprească afluxul de migranţi, în timp ce alte ţări şi-au închis practic frontierele. Nu ne este uşor între două focuri - Crimeea şi Istanbul. Avem nevoie de sute de milioane pentru paza frontierelor noastre".
Spre deosebire de alţi lideri europeni, primul ministru bulgar a constatat că nu Turcia, ci Europa nu a îndeplinit o mare parte din angajamentele sale. Vecinii din sud suportă cu greu presiunea migranţilor. Turcia nu mai dispune de resursele prilejuite de întreţinerea celor peste 3 milioane de refugiaţi din Siria şi Irak şi are dreptul moral de a ne spune 'nu aţi făcut ceea ce aţi promis, descurcaţi-vă cum puteţi'.
Poziţia oficială a Bulgariei contravine celei exprimate de ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, care consideră că Uniunea Europeană nu are nevoie de Turcia şi nu trebuie să cedeze şantajului cu deschiderea frontierei turce în faţa migranţilor.
O poziţie similară au exprimat ieri, liderii dreptei bulgare, care au criticat "gesturile Guvernului Borisov spre regimurile autoritare de la Moscova şi Ankara".
După extrădarea în Turcia a unui opozant al lui Erdogan, primul ministru turc, Binali Yildirim, a anunţat că ţara sa va semna cu Bulgaria un acord bilateral pentru paza frontierei comune.
În pofida asigurărilor, numărul migranţilor ce pătrund prin frontiera verde depăşeşte 200 pe zi. Aceasta a inclus adoptarea unor măsuri noi pentru combaterea traficului. Au fost create 50 de puncte de control în judeţele din sudul ţării, la care sunt verificate automobilele suspecte. Traficanţii sunt judecaţi în regim de urgenţă. O sută de ofiţeri din agenţia europeană Frontex, cea mai mare parte din Polonia, au sosit în zonele sensibile de la frontiera cu Turcia.