Bulgaria doreşte o soluţie europeană comună la criza migraţiei
Bulgaria susţine că planul Grupului de la Visegrad de întărire a frontierei de nord a Greciei nu ar face decât să schimbe rutele de migraţie.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 16 Februarie 2016, 07:46
Bulgaria susţine că a redus la zero şansele realizării planului Grupului de la Visegrad privind întărirea frontierei de nord a Greciei, pentru a stăvili valul de imigranţi.
Premierul de la Sofia susţine că o astfel de măsură nu ar face decât să schimbe rutele de migraţie.
Prim-ministrul Boiko Borisov a respins planul anunţat la Sofia de premierul ungar Viktor Orban, după ce în ajunul reuniunii de la Praga a Grupului de la Vişegrad a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel.
El a reconfirmat solidaritatea Bulgariei cu Grecia şi a subliniat din nou necesitatea elaborării unei soluţii europene comune la criza imigranţilor.
Borisov a cerut sprijinul Germaniei pentru slăbirea presiunii imigranţilor la frontiera cu Turcia, în condiţiile intensificării luptelor în Siria.
Sofia va urgenta extinderea, în partea de Est a frontierei, a zidului de sârmă ghimpată construit în zona punctului de control Kapitan Andreevo, considerând că prin măsuri unilaterale nu vor putea fi obţinute rezultate stabile.
Rezolvarea trainică a problemelor va fi posibilă numai cu participarea tuturor ţărilor traversate de migranţi, a spus Borisov, după întâlnirea cu omologul său ceh, Sobodka.
"Consider că ideea întăririi controlului de-a lungul frontierei elene cu Bulgaria şi Macedonia nu va duce decât la schimbarea rutelor migraţiei", a spus Boiko Borisov.
Primul ministru a avertizat că, în caz de nevoie, va trimite armatele la frontiera cu Turcia.
Formaţiunea "Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei"(GERB) a lui Borisov a introdus în parlament un amendament la Legea forţelor armate, ce va permite participarea militarilor la paza frontierei.
Propunerea se bucură de sprijinul rrar întâlnit al tuturor partidelor parlamentare.
Bulgaria va cere ca NATO să participe la paza frontierei terestre a Turciei cu Bulgaria şi Grecia, a anunţat ministrul de externe Daniel Mitov.
Presiunea migranţilor va putea escalada în martie cu încălzirea vremii, a avertizat într-un interviu preşedintele Agenţiei de Stat pentru Refugiaţi, Nikola Kazakov.
Traficanţii aplică în ultimele săptămâni o nouă strategie, care permite traversarea în numai câteva ore Bulgariei în direcţia Serbiei.
Cei care sunt arestaţi în interiorul ţării dispar aproape imediat din centrele de refugiaţi şi se alătură grupurilor de migranţi în Serbia.
60% din migranţii care traversează în ultimele săptămâni Bulgaria sunt irakieni. Urmează sirienii şi afganii.