Bulgaria dezbate o nouă strategie militară
În proiectul despre noua strategie militară se constată că Bulgaria se află într-un război informațional cu Rusia, una din noile amenințări la adresa securității naționale.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 29 August 2014, 21:15
Proiectul de nouă strategie militară „Viziune 2020: Bulgaria în NATO și apărarea europeană” în care se constată că Bulgaria se află într-un război informațional cu Rusia, a provocat un conflict indirect între președintele Rosen Plevneliev și a primul ministru interimar Gheorghi Bliznașki.
"Propaganda activă și totală a politicii ruse cu participarea unor subiecte politice și economice bulgare, și a unor ONG-uri reprezintă un război informațional deschis, care subminează integritatea instituțiilor și statalității și atacă într-un mod direct valorile democratice naționale”, se arată în „Viziunea 2020” ce urma să fie prezentată la reuniunea la vârf a Alianței de la 4 și 5 septembrie în Țara Galilor.
Razboiul informațional este definit drept una din noile amenințări la adresa securității naționale generată de criza din Ucraina și „de ambițiile pe termen lung ale Rusiei de a-și reface influență în fostul spațiul sovietic”.
Pentru prima dată este folosit termenul „război hibrid”, adică război prin interpuși, care combină metode convenționale cu acțiuni de gherilă și atacuri informaționale.
Documentul aduce modificări la Strategia pentru securitate națională în care până acum Rusia nu a figurat printre amenințări.
Experții din Institutul militar, din Ministerul apărării, cel de extrerne și din serviciile de informații propun modernizarea armamentului din dotarea armatei inclusiv prin achiziționarea de rachete cu rază mai mare de acțiune.
"Întodeaună cu NATO, niciodată împotrivă Rusiei”
Proiectul de strategie însă a provocat un conflict indirect între președintele Rosen Plevneliev care a mulțumit autorilor și primul ministru Gheorghi Bliznașki, care a dispus retragerea textului din site-ul Ministerului apărării.
Bliznașki a declarat că nu dorește să ia parte în disputa ruso-ucraineană subliniind în același timp că nu aprobă acțiunile brutale ale conducerii ruse și anexiunea Crimeii.
Președintele a spus că accentele de bază ale strategiei sunt prezente în documente oficiale ale Alianței nordatlantice.
Bulgaria trebuie să demonstreze solidaritate cu partenerii din NATO și Uniunea Europeană.
În noiembrie 2013 în cadrul unei reiuniuni a Partidului popular european, Plevneliev a constatat că „90% din mediile bulgare deservesc stapăni ruși”.
Căteva din partidele mari, printre care cel socialist, Ataka și cel al ex-președintelui Gheorghi Părvanov, au cerut demisia ministrului apărării Velizar Șalamanov.
Legat de controversele în jurul strategiei analistul Vladimir Șopov a constatat – în țara în care despre Mama Rusie se vorbește numai de bine sau nu se vorbește deloc regula nescrisă a regelui Boris al treilea din perioada celui de al doilea război mondial – „Întodeaună cu Germania, niciodată împotrivă Rusiei” va deveni, se pare, „Întodeaună cu NATO, niciodată împotrivă Rusiei”.