Bulgaria condamnă "pretenţiile teritoriale ale României"
Premierul Bulgariei vorbeşte despre "pretenţii teritoriale" ale României în cazul unei zone din platoul continental al Mării Negre în timp ce preşedintele Bulgariei spune că este "o problemă veche de 20 de ani"
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 23 Martie 2012, 17:42
Primul ministru bulgar şi lider al partidului de guvernământ GHERB, Boiko Borisov a anunţat că grupul parlamentar al partidului pe care îl conduce va vota "cel mai probabil" în favoarea proiectului de declaraţie al partidului ultranaţionalist "Atacă” prin care sunt condamnate "pretenţiile teritoriale ale României”.
"În secolul 21 este o absurditate să se vorbească de pretenţii teritoriale”, a spus în parlament Boiko Borisov.
Partidul ultranaţionalist "Atacă” a cerut adoptarea în parlament a unei declaraţii împotriva "pretenţiilor teritoriale ale României”.
Preşedintele Rosen Plevneliev a respins cererea liderului ultranaţionalist Volen Siderov de a fi convocat de urgenţă Consiliul consultativ pentru securitate naţională.
Rosen Plevneliev a spus că problema definitivării liniei de demarcaţie a platoului continental va putea fi rezolvată într-un mod european până la data de 15 aprilie.
--fb1"Bulgaria nu are pretenţii teritoriale faţă de România, care evident, caută o soluţie rapidă la o problemă veche de 20 de ani", a declarat Rosen Plevneliev.
Rosen Plevneliev a amintit că înainte de a deveni în 2007 membre ale Uniunii Europene cele doua ţări au semnat documente prin care declară într-un mod oficial absenţa oricăror pretenţii teritoriale reciproce.
Totodată, el a atras atenţia asupra faptului că ministrul român de externe Cristian Diaconescu nu vorbeşte de pretenţii, ci de o problemă nerezolvată.
Bulgaria a fost luată prin surprindere de declaraţia ministrului român de externe Cristian Diaconescu despre problemele în relaţiile bilaterale, consideră Solomon Passi, fostul şef al diplomaţiei bulgare în guvernul condus de Simeon de Saxa Coburg Gotha.
Conducta rusească South Stream este prevăzută să treacă prin zona aflată în dispută.
Traseul South Stream. Sursa: Wikipedia