Bulgaria - cel mai mic deficit din Uniunea Europeană
Cabinetul de la Sofia a anunţat un nou plan de ieşire din criză.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 24 Decembrie 2009, 10:15
Principalele ţinte conţinute în strategia economică a guvernului minoritar condus de Boiko Borisov sunt menţinerea stabilităţii sistemului financiar, realizarea accelerată a proiectelor de infrastructură finanţate de Uniunea Europeană, astfel încât să fie construiţi câte 65 de kilometri de autostradă pe an, menţinerea pe cât posibil a locurilor de muncă, trecerea la sistemul euro.
Cabinetul încearcă să îmbunătăţească climatul de afaceri prin restituirea mai rapidă a TVA şi reducerea asigurărilor cu 5 puncte până în 2013.
Salariile în sectorul bugetar vor creşte cu ritmul de creştere economică. Aceasta echivalează cu scăderea lor până la finele anului cu aproape 5%.
În vederea reducerii şomajului va fi elaborat un sistem de oferte şi căutare de locuri de muncă. Agenţia Socială va avea o bază computerizată cu locurile libere şi cu aptitudinile profesionale ale şomerilor.
Nu se va mai permite angajarea de muncitori străini în sectoarele cel mai grav afectate de criză.
Opoziţia consideră că guvernul îşi concentrează într-un mod greşit eforturile, cu precădere în sectorul fiscal.
Se urmăreşte revenirea la politica de excedente bugetare, în timp ce majoritatea ţărilor europene acceptă temporar deficite mai mari, pentru a majora investiţiile publice.
Bulgaria va încheia anul cu cel mai mic deficit bugetar din toate ţările membre ale Uniunii - 0,7% din PIB - iar în 2010 va putea fi singurul stat din Uniune ce va răspunde criteriilor Maastricht, adică un deficit bugetar sub 3%, inflaţie şi dobânzi minime, stabilitate a cursului valutar.
În următoarele luni, însă, şomajul va putea atinge 16%. Rămâne complicată situaţia în sectorul real, unde datoriile reciproce ale firmelor vor depăşi la finele anului echivalentul a 50 de miliarde de euro.