Bulgaria- avertizată în legătură cu schema de comercializare a cetăţeniei
Comisia Europeană avertizează Bulgaria împotriva schemei periculoase de comercializare a cetăţeniei
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 13 Februarie 2019, 23:54
Raportul Comisiei constată că banii care stau la baza vânzării de cetăţenie în Bulgaria vor putea proveni din activităţi criminale. Este mare riscul aplicării unor scheme de spălare a banilor, de corupţie şi fraude fiscale, pentru că, în multe cazuri, controlul este insuficient.
Malta şi Cipru sunt celelalte două ţări care practică vânzarea de cetăţenie.
Documentele de identitate obţinute de străini sunt recunoscute în celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. Permise de şedere permanentă - o altă modalitate de a se stabili în Uniune - se vând contra 15 mii de euro în Croaţia şi până la 5 milioane de euro în Luxemburg şi Slovacia.
Portugalia a fost, de asemenea, criticată, că nu verifică într-o măsură suficientă provenienţa investiţiilor şi plăţilor făcute de neeuropeni în schimbul obţinerii dreptului de şedere.
Anul trecut, aproape 23 mii de străini au depus cereri pentru cetăţenia bulgară. Aproape 15 mii de cereri au fost aprobate şi 8 mii respinse, unele după ce se constata trecutul criminal al persoanelor respective - informează Ministerul Justiţiei.
În 2017, paşapoarte bulgăreşti au primit 3.380 de străini. Pentru vânzarea de paşapoarte au fost arestaţi mai mulţi funcţionari ai Agenţiei Bulgarilor de Pretutindeni. Şeful agenţiei, Petar Haralambiev, a demisionat după ce împreună cu alţi patru subalterni a primit acte de acuzare. A fost adoptat un set de măsuri anticorupţie, printre care depunerea numai prin internet, a cererilor de cetăţenie.
Tema vânzării cetăţeniei a devenit foarte sensibilă în Bulgaria, nu în ultimul rând pentru că Agenţia Bulgarilor de Pretutindeni se află de ani de zile sub controlul naţionaliştilor moderaţi din VMRO, partener la guvernare al centriştilor din GERB. Fără explicaţii, a dispărut din schema de program a televiziunii de stat emisiunea "Ecran deschis", în care urmau să fie prezentate mai multe cazuri concrete de vânzare de paşapoarte unor criminali străini. Un site european de investigaţii, însă, a publicat textul emisiunii, sub titlul "Paşapoarte contra mită în Bulgaria - autorităţile ascund adevărul".