Bulgaria amână închiderea unor spitale "de teama protestelor"
Guvernul de la Sofia a decis amânarea închiderii unor spitale din localităţile mici, opoziţia precizând că măsura vine de teama unor proteste de genul celor din România.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 20 Ianuarie 2012, 14:31
Închiderea a 50 de spitale din Bulgaria din localităţile mici se amână după ce ideea a fost practic respinsă în Comisia parlamentara de sănătate.
Unii deputaţi din partidul de guvernământ "Cetăţeni pentru dezvotarea europeană a Bulgariei" au lipsit, alţii au votat împotrivă.
Reprezentanţi ai opoziţiei au declarat că guvernul Borisov a renunţat tăcit la idee de teama unor proteste de genul celor din România.
Teoretic proiectul de lege prin care sunt introduse criterii noi pentru funcţionarea spitalelor urmează să fie supus votului deputaţilor în plen.
Vor trebui închise sau transformate în centre de medicină spitalele de stat, municipale sau private, în care numărul de paturi este mai mic de 60.
Guvernanţii vor amâna, se pare, şi reforma sectorului de urgenţă prin care centrele regionale finanţate de ministerul sănătăţii urmau să fie transferate în spitalele judeţene, practic revenirea la modelul dinainte de 1989.
În spatele ideii se ascunde, optimizarea personalului prin concedierea a 1.200-1.300 de persoane.
În schimb se promite dublarea salariilor personalului medical.
Oponenţii însă amintesc că spitalele sunt societăţi comerciale şi iau într-un mod autonom deciziile cu privire la mărimea salariilor – de regula cele mari sunt la secţiile ce aduc profit mai mare, cea ce nu este cazul cu urgenţa.
Nu este clar ce se va întâmpla în oraşele mai mici în care spitalele sunt finanţate de primării.
Medicii din 23 din cele 28 de centre regionale de urgenţă au respins proiectul de reformă întrucât consideră că el va duce nu la majorarea ci la reducerea salariilor şi la deteriorarea calităţii serviciului de urgenţă.
"Nu există un domeniu în care să domnească haosul şi lucrurile să meargă spre mai bine.
"Diagnoza sistemului de sănătate astăzi se numeşte un management prost şi haos în toate direcţiile.
"De câţiva ani nu se fac reforme ci imitaţie de reforme. Actuala guvernare preferă să vorbească decât să facă reforme”, a precizat fostul ministru al sănătăţii Ilko Semerdjiev.