Bulgaria a analizat efectele aderării la Uniunea Europeană
Pe baza programelor europene de finanţare, a fost modernizată infrastructura rutieră. Foarte repede se dezvoltă metroul din Sofia şi reţeaua de autostrăzi.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 08 Iunie 2017, 07:10
În Bulgaria, raportul anual al Institutului pentru Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe de la Sofia sunt analizate rezultatele pozitive şi cele negative de pe urma aderării ţării la UE.
Oamenii de ştiinţă bulgari constată că intrarea în UE a avut efecte pozitive în plan politic şi în plan economic. A crescut încrederea în Bulgaria în plan internaţional, s-au deschis posibilităţi mult mai mari pentru cetăţeni de a călători, studia şi lucra în Europa. Anul trecut, transferurile bancare dinspre imigranţii economic au depăşit 1,7 miliarde euro.
30.000 de tineri bulgari studiază acum în ţările europene mai bogate. Sistemul bancar a devenit mult mai stabil, s-a îmbunătăţit într-un mod simţitor sistemul fiscal. Pe baza programelor europene de finanţare, a fost modernizată infrastructura rutieră.
Foarte repede se dezvoltă metroul din Sofia şi reţeaua de autostrăzi. Prin aplicarea dreptului european şi prin sistemul de monitorizare a fost realizat un progres real în combaterea crimelor organizate. Rămân însă problemele cu corupţia la toate nivelurile.
Nu a fost rezolvate şi chiar s-au agravat o serie de probleme economice şi sociale. Nu a fost recuperată sau redusă rămânerea în urmă faţă de celelalte ţări membre. În Raport se arată că Bulgaria a pierdut între 10 şi 12 miliarde de euro numai în urma închiderii primelor patru blocuri ale Centralei Atomo-Electrice de la Kozlodui.
Ţara plăteşte pentru întreţinerea unui migrant ilegal între 300 şi 500 de euro, în timp ce pensia minimă este de 170. Salariul mediu - 406 - este de patru ori mai mic faţă de cel mediu din cadrul Uniunii.
Participarea la piaţa unică europeană nu a dus până acum efectele aşteptate. Numai la trei produse: energia electrică, grâu şi porumb, a fost realizată o creştere faţă de nivelul de 1989 la multe altele producţia a scăzut.
La produse tradiţionale, precum zarzavaturile scăderea este de 6-7 ori. Aceasta însă nu se datorează unui complot internaţional, ci faptului că în 2007 ţara nu a fost pregătită pentru deschiderea frontierelor pentru produsele europene mai ieftine şi de mai bună calitate - se arată în raport.