Bugetul Uniunii, discutat în Parlamentul European
Eurodeputații încearcă să aducă schimbări semnificative privind accesarea fondurilor europene.
Articol de Cristina Moise, 23 Ianuarie 2025, 14:22
În prima sesiune plenară a noului Parlament European este pus în discuție și bugetul Uniunii, valabil din 2027.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan, co-raportor pentru buget, spune că o primă măsură care se va face simțită și în România ar fi flexibilitatea accesării banilor și de autoritățile locale.
Eurodeputații încearcă să aducă schimbări semnificative când vine vorba despre accesarea fondurilor europene, mai ales că în această perioadă este în alcătuire bugetul Uniunii Europene, valabil cu începere din 2027.
Eurodeputatul Siegfied Mureșan este co-raportor al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene.
Iată cum face negociatorul șef trecerea între bugetul în vigoare al României și cum se conturează următoarea alocare europeană.
Siegried Mureşan: România până în anul 2027 trebuie să absoarbă toate fondurile europene care îi stau la dispoziție. Sunt suficiente acum.
În tot acest context de negociere al bugetului Uniunii Europene, raportorul Parlamentului European, Siegfried Mureșan, a vorbit pentru Radio România Actualități despre descentralizarea accesării fondurilor europene către agențiile de dezvoltare regională și autoritățile locale din țară, implicit.
Siegfried Mureşan: Pentru viitor, cred că în interesul României ar fi să avem un buget multianual mai flexibil decât cele de până acum și acest lucru ar fi în interesul României și al celorlalte state membre ale Uniunii Europene, adică să putem acționa în caz de criză, în cazul în care apar evoluții neașteptate să putem aloca banii acolo unde e necesar. Noi dorim o descentralizare a accesării fondurilor europene. Dorim un rol cât mai puternic, când spun noi, mă refer aici la Parlamentul European; pregătim acum poziția Parlamentului European pentru negocierile pentru bugetul multianual și una dintre principalele noastre solicitări este descentralizarea la nivelul fondurilor europene. Un rol mai mare al autorităților locale în deciziile luate privind alocarea banilor în cadrul unui stat membru și privind implementarea lor. Deci, răspunsul la întrebarea dumneavoastră este da, autoritățile locale să poată decide, să aibă un cuvânt de spus când se decide care sunt tipurile de proiecte eligibile, în ce direcții să meargă banii, să poată aplica și ele pentru cât mai multe proiecte.
Exemplul dat de către eurodeputat pentru reliefarea flexibilității bugetului european este constituit de intervenția rapidă în caz de inundații, așa cum au avut loc în România în perioada ultimilor ani.