Bucureştiul, excepţia de la regulă a sărăciei
Potrivit Biroului European de Statistică, Eurostat, capitala României ar fi depăşit, la capitolul produs intern brut pe cap de locuitor, oraşe ca Berlin sau Varşovia.
15 Martie 2012, 15:09
Decalajele economice, mari, din Uniunea Europeană, au fost arătate o dată în plus de datele anunţate recent de Biroul European de Statistică.
Produsul intern brut pe cap de locuitor şi puterea de cumpărare în Europa de Est sunt în unele regiuni la lumină, comparativ cu restul continentului.
În România, excepţia de la regulă a sărăciei, este Bucureştiul.
Conform EuroStat, capitala ar fi depăşit la capitolul produs intern brut pe cap de locuitor, surate mult mai dichisite, cum ar fi Berlin sau Varşovia.
Capitala slovacă Bratislava, în condiţii asemănătoare cu cele din România, a încercat o altă reţetă şi, se pare, i-a ieşit.
În 2009, anul folosit ca referinţă în studiul Eurostat, Slovacia a introdus moneda euro şi regiunea Bratislava a atras partea capitalului străin afectat de criza din restul Europei.
Cu una dintre cele mai moderne fabrici ale concernului german Volkswagen la porţile oraşului şi câteva centre regionale ale giganţilor mondiali în domeniul tehnologiei informaţiei, extinzându-se rapid, capitala Slovaciei a fost ferită de criză.
Chiar dacă Volkswagen a produs mai puţine maşini în acel an, în Bratislava rata şomajului a rămas sub 5%, iar salariul mediu în pragul a 1.000 de euro.
Sociologul Miroslav Bahnea spune că tradiţional, capitala slovacă atrage forţă de muncă din întreaga ţară.
"Există diferenţe uriaşe între Bratislava şi restul Slovaciei, mai ales estul ţării, care e afectat de o rată a şomajului ce ajunge chiar şi la 18%. Studenţii preferă să rămână în Bratislava după ce termină facultatea şi avem chiar şi absolvenţi de liceu care vin să-şi caute de lucru aici."
"Oamenii obişnuiţi definesc bogăţia în funcţie de salarii şi preţuri, nu de produsul intern brut", spune sociologul, adugând că regiunea Bratislava beneficiază foarte mult de pe urma proximităţii faţă de Viena, graniţa cu Austria trecând la niciun kilometru de ultimul bloc de locuinţe din cartierul Petralka.
Iar cu Ungaria la o azvârlătură de băţ în aval pe Dunăre, capitala Slovaciei beneficiază din plin de pe urma programelor de cooperare regională transfrontalieră finanţate de Uniunea Europeană, noroc pe care nu-l are eterna rivală, Praga, a cărei performanţă economică s-a împiedicat în ultimii ani de scandaluri de corupţie.
În plus, anul 2009, anul de referinţă al studiului Eurostat a fost slab pentru turism, una dintre sursele importante de venit ale capitalei Cehiei.