Bruxelles – un alt prilej pentru evenimente culturale românești
Organizatori- Ambasada și Institutul Cultural Român în Regatul Belgiei
Articol de Bogdan Isopescu, 11 Mai 2023, 13:25
Evenimentele culturale românești sunt o prezență constantă în viața cosmopolită a capitalei Belgiei. Asăzi un concert de cameră, mâine un forum, răspoimâine o expoziție sau un simpozion pe diverse teme. Iar printre ele alte evenimente dedicate mediului de afaceri sau specialiștilor în diverse domenii. Ambasada României în Belgia și Institutul Cultural Român de la Bruxelles reușesc să strângă în jurul lor artiști, oameni de cultură, politicieni, diplomați, antreprenori sau simpli români în trecere sau care trăiesc în centrul politic al Europei.
Ziua Europei
Pe 9 Mai, de Ziua Europei, spre exemplu, sunt invitat la un concert de cameră organizat de Institutul Cultural Român. Spre surprinderea mea asist nu la un concert obișnuit de muzică clasică ci la o călătorie printre compozitorii întregului continent. Din România până în Irlanda, de la Dansul Țărănesc al lui Constantin Dimitrescu trec prin Schubert, Bach, Paganini, Franța lui Saint-Saens, ajung apoi în Spania și în cele din urmă Irlanda, unde sunt surprins de o interpretare clasică a muzicii celtice. Iar maniera de interpretare este și ea diferită pentru că am în fața mea și în timpane un violoncel și o chitară ce recompun partitura. Este vorba de artistul român Adrian Mantu și chitaristul italian Marco Ramelli, cei care mă fac să ascult într-o altă cheie muzica compozitorilor clasici sau alte piese alese pentru a reprezenta câte o țară pe portativul lor original.
Clădiri și evenimente
Unde sunt? Sunt într-un conac vechi de la marginea Bruxelles-ului, aproape jur că sunt în pădure deși tocmai am coborât din tramvai. Mereu sunt surprins de locurile și clădirile alese de cele două instituții românești pentru a ține un eveniment. Fie că sunt în centrul orașului, la Bozar, inima culturală a capitalei europene, fie că sunt la Chateau de la Solitude, către marginea împădurită a Bruxelles-ului, toate aceste spații îmi dau o stare de bine, au caracter, îmi vorbesc.
Concertul
Spre exemplu acum sunt în mansarda acestui conac restaurat, transformat în spațiu artistic, în care bârnele de lemn ale acoperișului îmi dau senzația de catedrală dar spațiul are în același timp intimitate. Sunt în partea din spate a sălii, căci am întârziat puțin și nu vreau să deranjez concertul, deși Ligia Marin, coordonatorul programelor culturale de la ICR Bruxelles, îmi face semn să mă așez mai în față pentru că mai e un loc. Dincolo de spectatorii ce nu mă observă este scena celor doi artiști. E intim. E bine. Mă așez și savurez Saint-Saens.
Îmi displace profund să fiu jurnalist în momentele acestea dar pe de altă parte îmi place să transmit oamenilor ceea ce trăiesc, ascult, simt, atmosfera unor astfel de momente. Așa că înaintez către scenă și pun microfonul lângă muzicieni. Surprind cu coada ochiului că în stânga mea, chiar în primul rând, îmi zâmbește cineva. Este Excelența Sa Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, prezentă la toate evenimentele care au legătură cu țara noastră sau cu românii din Belgia. Dau să mă ridic și alături o zăresc pe doamna Adriana Pietrăreanu, directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Bruxelles. La finalul concertului vorbim:
Adriana Pietrăreanu: Ne-am gândit că, de Ziua Europei, cel mai potrivit ar fi să oferim acestă odisee europeană muzicală în 60 de minute. Am avut doi muzicieni de excepție, Adrian Mantu și Marco Ramelli iar în public nu au fost doar români. Oferta culturală a Bruxelles-ului este uriașă iar pentru a avea succes, pentru a avea public, trebuie să oferi evenimente de calitate. Și cred că asta reușim să facvem.
Dimitrie Cantemir "va vorbi" la Bruxelles pe 22 Mai
Doamna Adriana Pietrăreanu îmi povestește despre următorul eveniment al Institutului pus la cale cu Ambasada și cu Ministerul de Externe. Este spectacolul în jurul personalității lui Dimitrie Cantemir, pe 22 Mai, la Bozar, centrul cultural bruxellez.
Adriana Pietrăreanu: Este Anul Dimitrie Cantemir în România, iar acesta a fost o personalitate excepțională a culturii europene iluministe. Spectacolul Restitutio Cantemir va fi unul pe măsura acestei personalități excepționale. Este vorba de o expoziție, de un concert și de o surpriză. Expoziția de documente puse la dispoziție de arhivele statului român în cadrul căreia Dimitrie Cantemir va vorbi publicului. Este vorba de o hologramă a domnitorului la care s-a lucrat extrem de mult în România. Apoi publicul va fi invitat la un concert de muzică veche pus în scenă de Ansamblul Anton Pan. Acest spectacol va fi prezentat nu doar la Bruxelles ci și la Berlin, la Cracovia, la Paris și în alte metropole culturale europene. Noi îl cunoaștem pe Dimitrie Cantemir mai mult din prisma domnitorului Moldovei însă el a fost o personalitate la nivel european.
Și într-adevăr, dacă îmi aduc bine aminte, numele lui Dimitrie Cantemir este înscris pe bolta Panteonului de la Paris, singurul nume românesc. El stă alături de Voltaire, cel care spunea despre Cantemir că mânuiește cuvintele cu aceeași măiestrie cu care ține spada.
Dar până atunci mai sunt și alte evenimente: Joi, 11 Mai, Ambasada organizează expoziția de fotografie Iașul European, între 13 și 15 Mai sunt invitat la Bazarul Diplomatic și lista continuă ..... dacă sunteți în Belgia merită să aruncați o privire pe pagina de internet a acestor instituții.