Bruxelles-ul discută marţi desemnarea unui nou preşedinte al CE
Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale UE vor analiza marţi seară rezultatele alegerilor europarlamentare şi vor discuta despre desemnarea viitorului preşedinte al CE.
27 Mai 2014, 01:07
Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene vor analiza marţi seară la Bruxelles rezultatele alegerilor europarlamentare şi vor discuta despre desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei.
Întrunirea Consiliului European e programată după reuniunile principalelor grupuri politice europene, popularii şi socialiştii, care trebuie să ajungă la o înţelegere după distribuirea mandatelor.
Victoria strâns obţinută în alegerile europarlamentare îi obligă pe popularii europeni să negocieze cu alte forţe politice, în special cu social-democraţii, în căutarea unei coaliţii şi aceasta pentru că niciun grup politic din Parlamentul European nu deţine majoritatea de 376 de mandate, pentru a-l desemna pe viitorul preşedinte al Comisiei Europene, potrivit tratatului.
De altfel, candidatul popularilor europeni la şefia Comisiei Europene, Jean Claude Juncker declara că singura opţiune posibilă este o coaliţie şi a admis chiar imediat după ce s-a încheiat procesul de vot că va forma o coaliţie cu social-democraţii.
"Nu voi negocia în genunchi în faţa socialiştilor, pentru că un partid clasat primul la alegeri nu trebuie să facă acest lucru. Pe de altă parte, chiar partidul clasat primul trebuie să facă un compromis cu alte forţe politice relevante din Parlamentul European, din moment ce nu poate exista nicio altă majoritate care să se formeze în afara coaliţiei între creştin-democraţii europeni şi social-democraţii europeni, aş dori ca această coaliţie să se deschidă şi către alte forţe politice din Parlament" a spus Jean Claude Juncker.
O majoritate fără alianţe, "imposibilă"
Candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene, Martin Schultz a declarat la rândul său că fără un acord cu aripa social-democrată din Parlamentul European, nicio majoritate nu este posibilă.
"Vom vedea cine va începe să formeze o majoritate în noul Parlament. Cred că Juncker va încerca să formeze această coaliţie, la fel voi face şi eu, voi începe să discut cu el. Am menţionat şi bănuiesc că ştiţi punctele mele de vedere, că această majoritate o vom construi în baza unui program politic şi apoi vom vedea cine va putea obţine acea majoritate.
"Ceea ce putem spune acum este că trebuie să existe un dialog, între toate grupurile politice europene din Parlament. Cred că se observă ce s-a întâmplat în Franţa, este o zi tristă pentru Uniunea Europeană, unde un partid cu vederi rasiste şi xenofobe a câştigat aproape 25% şi nu cred că francezii sunt extremişti, ci şi-au pierdut încrederea şi speranţa" a afirmat Martin Schultz.
Tot despre această majoritate a vorbit şi candidatul grupului liberal la şefia Comisiei Europene, Guy Verhofstadt, care a amintit că liberalii se află pe locul trei în Parlament în urma acestor alegeri.
"Este clar că e nevoie de o majoritate stabilă în acest Parlament, iar cele două grupuri, popularii şi social-democraţii au pierdut aproape 80 de locuri şi nu pot obţine o majoritate stabilă de nu mai puţin de 400 de locuri. Şi aceasta înseamnă că trebuie să aibă negocieri deschise şi cu cel de-al treilea grup, care este cel al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni, ALDE.
"De altfel, coaliţia ce se va forma şi va propune candidatul la şefia Comisiei va trebui să aibă şi acceptul Consiliului European, unde se reunesc şefii de stat şi de guvern, iar apoi să fie votat de noul legislativ european" a declarat Guy Verhofstadt.
Marţi dimineaţă, preşedintele încă în exerciţiu al Parlamentului European, Martin Schultz se va întâlni cu liderii grupurilor politice în aşa-numita conferinţă a preşedinţilor.
Ei vor face o propunere pe care Martin Schultz o va transmite preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Grupurile politice se reunesc mâine la vârf la Bruxelles, înaintea dineului informal al şefilor de stat şi de guvern.