Britanicii "nu au sentimente rasiste faţă de români şi bulgari"
Aproape 75% dintre britanici acuză autorităţile de la Londra că nu au oferit suficiente informaţii legate de impactul liberalizării pieţei muncii pentru români şi bulgari din 2014.
Articol de Mihaela Enache, 17 Decembrie 2013, 14:18
Britanicii nu au sentimente rasiste faţă de români şi bulgari, arată un articol publicat azi de ediţia londoneză a publicaţiei "Huffington Post", care preia rezultatele unui studiu recent al organizaţiei British Future.
Peste trei sferturi din cei care au răspuns la întrebările sondajului s-au arătat în favoarea migranţilor din cele două ţări, care muncesc din greu şi plătesc taxe, care învaţă limba şi se integrează în comunitate, însă marea majoritate a britanicilor susţin introducerea unor măsuri mai stricte pentru imigranţi.
Una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor din Marea Britanie vizează însă propriul guvern.
Aproape 75% dintre ei acuză autorităţile de la Londra că nu au oferit suficiente informaţii legate de impactul liberalizării pieţei muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014.
Aproape o treime din cei care au răspuns la întrebările studiului spun că nu i-au auzit niciodată pe principalii politicieni vorbind despre acest subiect.
În privinţa numărului de români şi bulgari care ar putea veni în Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor, acesta ar urma să fie mai mic de 50.000 de persoane, cred 38% dintre britanici, între 50 şi 100.000, estimează 18% din cei care au participat la studiu şi doar 13% cred că numărul imigranţilor din cele două ţări va trece de 500.000 în 2014.
"Huffington Post" menţionează, însă, că autorităţile române şi bulgare au respins teoria unui val de migranţi spre Marea Britanie.
În aceeaşi publicaţie, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, vorbea despre faptul că o parte din presa britanică foloseşte apropiatul moment al liberalizării pieţei muncii, pentru a-i face pe români ţapi ispăşitori pentru tot ce merge rău în Marea Britanie, cu referire la recente acuzaţii privind rata mare a infracţionalităţii, dar care nu se bazează decât pe manipularea unor date statistice eronate.