Brexitul a costat deja Marea Britanie peste 178 de miliarde de dolari, susține primarul Londrei
Articol de Sergiu Şteţ, 11 Ianuarie 2024, 15:57
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a redus, până acum, dimensiunea economiei țării cu 6% - un cost anual de 140 de miliarde de lire sterline (178 de miliarde de dolari) - a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan, deficitul estimat fiind de 10% până în 2035.
Reuters transmite că Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist de opoziție, care a votat împotriva Brexitului la referendumul din 2016, și-a bazat declarația pe un raport întocmit de consultanți economici din cadrul Cambridge Econometrics, evaluare care a estimat cât de repede ar fi crescut economia dacă Marea Britanie ar fi votat în favoarea rămânerii în UE.
"Este acum evident că Brexitul nu funcționează. Versiunea dură a Brexitului cu care ne-am ales ne trage economia în jos și crește costul vieții", afirmă Khan. Formațiunea Laburistă are un avantaj mare față de conservatorii primului ministru Rishi Sunak înainte de alegerile pe care Sunak intenționează să le convoace în a doua jumătate a acestui an.
Cu toate acestea, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a fost precaut în a oferi detalii despre modul în care ar întări legăturile cu UE. Estimările raportului Cambridge Econometrics în privința costurilor Brexitului sunt mai mari decât alte estimări recente. Institutul Național de Cercetare Economică și Socială (NIESR) din Marea Britanie a estimat în noiembrie că Brexitul a contractat economia cu 2%-3%, impactul estimat urmând să crească la 5%-6% până în 2035.
Jonathan Haskel, unul dintre factorii decizionali privind politica Băncii Angliei, a estimat în calitate de persoană privată, anul trecut, că Brexitul a afectat suficient de mult investițiile în afaceri pentru a reduce PIB-ul cu 1,3% până la sfârșitul lui 2022 - echivalentul a 1.000 de lire sterline pe gospodărie pe an.
Cambridge Econometrics a spus că se așteaptă ca Brexitul să reducă creșterea economică anuală în Marea Britanie cu 0,4 puncte procentuale până în 2035, să scadă nivelul de ocupare a forței de muncă cu trei milioane până în 2035 și să reducă investițiile cu o treime.
Evaluarea implicațiilor Brexitului a fost complicată de pandemia de COVID-19 la doar câteva luni după ce Marea Britanie a părăsit oficial UE în ianuarie 2020. Migrația netă în Marea Britanie a crescut, deoarece un nou sistem de vize de muncă a dus la o creștere mare a imigrației în Marea Britanie din afara UE, care a depășit scăderea numărului de imigranți din UE care anterior nu aveau nevoie de vize.