Brexit-ul, tot mai aproape
Theresa May a amânat votul în legislativ asupra acordului programat luna trecută.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Ianuarie 2019, 07:34
Premierul britanic, Theresa May, va găsi o metodă să obţină aprobarea Parlamentului de la Londra în ce priveşte termenii Acordului pentru Brexit negociat cu Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, ministrul de externe, Jeremy Hunt.
Theresa May a amânat votul în legislativ asupra acordului programat luna trecută, după ce a recunoscut că este foarte posibil ca documentul să fie respins.
Provocări au fost şi de partea blocului comunitar în ceea ce priveşte semnarea acordului.
Una dintre probleme: viitorul statut al Gibraltarului, teritoriu britanic situat în extremitatea de sud Spaniei.
Dragoş Bone ne spune cum au reuşit liderii europeni să depăşească acest obstacol: "Şeful Guvernului spaniol, Pedro Sánchez, ameninţa să voteze împotriva acordului şi a declaraţiei politice cu privire la relaţiile viitoare între europeni şi britanici, dacă în acestea nu se preciza în mod clar că statutul viitor al Gibraltarului urmează să fie negociat în mod direct între britanici şi spanioli, deci, nu între britanici şi liderii Uniunii Europene.
Madridul a obţinut din partea autorităţilor din Gibraltar un acord preliminar referitor la majorarea preţului la tutun pentru combaterea traficului ilicit spre Spania.
S-a ajuns la înţelegere şi în ceea ce priveşte situaţia celor aproximativ 10.000 de spanioli care trec graniţa zilnic pentru a ajunge în Gibraltar la muncă.
De asemenea, consensul a fost obţinut şi în privinţa problemei firmelor, care, deşi au activitate economică în Spania, se instalează în colonia britanică, beneficiind de avantajele oferite de un paradis fiscal.
Până la urmă, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au acceptat cererile Madridului şi, în consecinţă, Spania a votat în favoarea acordului pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Gibraltarul, teritoriu britanic de peste 300 de ani, urmează astfel să părăsească blocul comunitar alături de Marea Britanie, deşi 96 % din populaţia sa de 30.000 de oameni au votat la referendumul din iunie 2016 pentru rămânerea în interiorul Uniunii."