Brexit: Reacţiile parlamentarilor UE
Parlamentarii europeni au dezbătut la Strasbourg decizia legislativului de la Londra, privind tratatul post Brexit.
Articol de Andrei Şerban, 16 Ianuarie 2019, 14:01
Parlamentarii europeni au dezbătut astăzi, la Strasbourg, decizia legislativului de la Londra, privind tratatul post Brexit. Eurodeputaţii britanici au cerut mai mult timp pentru negocieri, în timp ce alţi europarlamentari vor ca Marea Britanie să părăsească Uniunea până la alegerile europarlamentare din mai.
Parlamentul European este împărţit în principal în două tabere: una care doreşte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană până la alegerile europarlamentare, care vor avea loc în luna mai a acestui an, cu sau fără un tratat bilateral, şi un alt grup, alcătuit în special din britanici, care doreşte să continue negocierea unui tratat cu Uniunea Europeană şi după alegerile europarlamentare.
Cei care nu mai vor un nou tratat cu Regatul Unit le reproşează britanicilor că lupta lor internă politică o transferă la nivel european, că, de fapt, nu ştiu exact ce vor şi că există grupuri politice interne care votează tot timpul împotrivă, fără să le pese dacă subiectele sunt sau nu importante.
Guy Verhofstadt, raportorul Parlamentului European pentru Brexit: Ceea ce nu vom permite, indiferent de situaţie, este ca această controversă politică britanică să ajungă până aici, pentru că înţelegem, poate că aveţi nevoie de mai mult timp, dar cred că nu e bine să mergeţi dincolo de momentul alegerilor europene, pentru că asta nu va face decât să sporească nesiguranţa pentru companii şi pentru cetăţeni, pentru că eu cred că cetăţenii noştri nu pot deveni victimele acestor jocuri politice în jurul Brexitului, aşa cum se întâmplă astăzi.
Celebrul susţinător al Brexitului, eurodeputatul birtanic Nigel Farage, căruia colegii i-au reproşat că şi-a lansat discursul, l-a postat pe internet şi a părăsit plenul, a susţinut că britanicii, dacă vor fi obligaţi să mai voteze la un nou referendum vor dori despărţirea de Uniunea Europeană într-un număr şi mai mare.
Nigel Farage: Dacă rămânem cu acest acord, aşa cum este, va fi şi mai rău. Vom avea o nouă extindere şi poate vom depăşi din nou şi momentul alegerilor europene şi vom lupta în aceste alegeri politice. Dacă suntem forţaţi să avem un al doilea referendum s-ar putea să fiţi surprinşi! Şi dacă va trebui să ne luptăm pentru un al doilea referendum, atunci vom avea o majoritate şi mai mare decât la primul.
Se pare însă că nu toţi britanicii vor ieşirea din Uniunea Europeană, aşa cum declara eurodeputatul Helen Smith, care suţinea că Scoţia nu vrea să părăsească Uniunea Europeană şi cerea timp pentru a-i convinge şi pe ceilalţi britanici de acest lucru.