#Brexit: Britanicii se confruntă cu o nouă realitate după referendum
În Marea Britanie, după efervescenţa de la încheierea referendumului, establishmentul politic caută revenirea la o anumită normalitate.
Articol de Pavel Ionescu, 25 Iunie 2016, 10:43
Britanicii se confruntă cu o nouă realitate după referendumul de joi prin care au decis să părăseasă Uniunea Europeană.
Lira sterlină s-a devalorizat cu 10%, analiştii economici prognozează creşteri de preţuri şi retragerea treptată a companiilor străine care funcţionează în Regatul Unit.
În plus, Scoţia şi Irlanda de Nord, care au votat majoritar pentru rămânerea în Uniune, vor referendumuri pentru desprinderea de Marea Britanie.
Chiar şi londonezii pro-europeni au lansat o petiţie de independenţă, astfel încât capitala britanică să poată rămâne în Uniunea Europeană.
În Marea Britanie, după efervescenţa de la încheierea referendumului, establishmentul politic caută revenirea la o anumită normalitate.
Chestiune dificilă de obţinut după patru luni de campanie plină de agresivitate.
În Partidul Conservator, după demisia anunţată ieri de premierul David Cameron, a început o destul de vizibilă depunere de oferte de succesiune.
Principalul favorit, liderul Brexit Boris Johnson, îşi vede şasele diminuate de diviziunea care a marcat partidul de-a lungul campaniei.
Ministrul de interne, Theresa May, este şi ea favorită, dar anunţul de ieri al premierului că de-abia în octombrie va abandona Downing Street 10 permite o marjă rezonabilă de timp pentru găsirea succesorului, lucru criticat de analiştii britanici.
Aceştia susţin că există chiar un risc serios ca până la sfârşitul anului să fie convocate inclusiv alegeri anticipate, ceea ce ar putea să amplifice instabilitatea provocată de referendum.
Şi opoziţia laburistă are probleme la vârf. La adresa liderului partidului, Jeremy Corbyn, au fost depuse două moţiuni de neîncredere care au început de aseară să adune semnături şi care ar putea conduce la un vot secret marţi pentru înlocuirea lui.
Corbyn este acuzat că a condus greşit partidul în campania pentru referendum şi că de teamă să nu fie acuzat de pactizare cu conservatorii a redus şansele taberei pro-europene.
Problemele din clasa politică sunt doar o parte a trezirii la realitate cu care se confruntă acum societatea britanică, divizată şi minată se pare profund de perioada campaniei.