BP, suspectată de implicare în eliberarea unui terorist libian
Patru senatori americani au cerut comitetului pentru relaţii externe al senatului să investigheze dacă British Petroleum a influenţat eliberarea teroristului libian Abdel Baset al Megrhani.
14 Iulie 2010, 11:26
Libianul Abdel Baset al-Megrahi a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă în urma atentatului cu bombă asupra cursei aeriene Pan Am 103 care a explodat deasupra Lockerbie, Scotia, la 21 decembrie 1988 şi în care au fost ucişi 270 de oameni dintre care 189 americani.
Avionul care a decolat de la aeroportul Heathrow, Londra, se îndrepta catre aeroportul new yorkez JFK International.
Abdel Baset al-Megrahi a fost însă eliberat anul trecut în august, după ce medicii au depistat că avea cancer, şi argumentând că nu mai are de trăit decât 3 luni, au recomandat eliberarea lui.
Acum, la aproape un an de la transferul prizonierului către Libia, senatorul democrat Frank Lautenberg a trimis o scrisoare preşedintelui comitetului pentru relaţii externe al Senatului, democratul John Kerry şi primului republican din comitet, senatorul Richard Lugar în care cere o investigaţie care să determine dacă eliberarea teroristului este legată de planul companiei British Petroleum de a fora în apele de coastă ale Libiei.
Senatorul Lautenberg arată în scrisoare că "au ieşit la suprafaţă informaţii care indică faptul că un acord petrolier din 2007 al BP ar fi putut influenţa decizia guvernului Marii Britanii cu privire la eliberarea lui Megrahi".
Scrisoarea senatorului american mai arată că BP a admis că i-a comunicat în 2007 “guvernului britanic că o amânare în soluţionarea transferului prizonierului către guvernul Libiei ar putea afecta acordul petrolier".
Scandalul în legătură cu eliberarea lui Megrahi se amplifică
Ministrul britanic al justiţiei, Jack Straw, care a intenţionat iniţial să refuze transferul prizonierului, şi-a modificat ulterior poziţia citând "interesele copleşitoare ale Marii Britanii".
Scandalul în legătură cu decizia eliberării lui Megrahi a escaladat după ce medicii au diagnosticat recent că, de fapt, libianul ar mai putea trăi 10-20 de ani şi au apărut supoziţii că medicul care a diagnosticat cancerul ar fi fost plătit de guvernul Libiei.
BP a anunţat acum că va începe luna viitoare exploatările petroliere în apele de coastă ale Libiei.
Senatorul Lautenberg căruia i s-au alăturat alţi trei senatori democraţi, Bob Menendez, Kirsten Gillibrand si Chuck Schumer, care arată în aceeaşi scrisoare că "este şocant să te gândeşti doar că această companie profită de eliberarea unui terorist care are pe mâinile sale sângele a 189 de americani".
În replică, ambasada Marii Britanii la Washington a apărat decizia eliberării fostului agent de informaţii Megrahi iar BP refuză să comenteze.