BP nu reuşeşte să oprească scurgerile de petrol
Grupul petrolier a a anunţat că ultima tentativă de oprire a scurgerilor de petrol din Golful Mexic nu a avut rezultatul scontat, anunţând acum testarea unei noi metode.
Articol de Ionuţ Dragu, 30 Mai 2010, 13:57
Ultima tentativă de colmatare a scurgerii de petrol din Golful Mexic a fost un eşec, a anunţat sâmbătă grupul petrolier BP, adăugând că va folosi o nouă metodă pentru a opri deversările.
Potrivit AFP, preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat îngrijorarea după anunţul eşecului şi a transmis avertismente cu privire la riscurile folosirii noii metode.
"În condiţiile în care iniţial am înregistrat rezultate pozitive privind operaţiunea, în mod clar, se pare că acum nu funcţionează", a declarat Obama într-un comunicat, după o întrevedere cu oficiali de rang înalt consacrată situaţiei din Golful Mexic.
O nouă încercare de oprire a deversărilor de petrol
Toate speranţele sunt îndreptate acum în instalarea unui nou dispozitiv pentru a secţiona conductele afectate şi pentru a adăuga o structură care permite reţinerea petrolului şi apoi pomparea acestuia pe o navă la suprafaţă.
Potrivit specialiştilor consultaţi de administraţia americană, după scufundarea platformei Deepwater Horizon, în Golful Mexic sunt deversaţi zilnic două-trei milioane de litri de petrol.
Catastrofa este considerată deja una dintre cele mai grave maree negre produse vreodată în Statele Unite, în fiecare zi fiind difuzate imagini cu zone poluate şi animale afectate de scurgerile de petrol.
În anumite regiuni mlăştinoase, precum în Pass-a-Loutre (statul Louisiana), au fost înregistrate pagube considerabile.
Potrivit cercetătoarei Angelina Freeman, care analizează impactul mareei negre din această zonă, "aici, nu mai e nimic. Totul e aproape mort".
BP "nu a respectat propriile sale reguli"
Compania petrolieră BP este supusă unor presiuni puternice din partea opiniei publice americane şi administraţiei Obama, marcată de dezastrul politic din timpul administraţiei lui George W. Bush, privind reacţia în urma uraganului Katrina în 2005.
Aproximativ 20.000 de persoane participă la operaţiunile de contracarare a mareei negre.
În intervenţia sa de vineri din Louisiana, Barack Obama a promis construirea de noi baraje pentru contracararea deversărilor de petrol.
Potrivit jurnliştilor de la New York Times, care citează un raport intern al companiei, grupul petrolier BP nu şi-a respectat propriile reguli în privinţa platformei Deepwater Horizon.
Pe 22 iunie 2009, inginerii BP considerau că învelişul metalic pe care compania dorea să-l folosească ar putea ceda la presiune mare.
"Ar fi fără îndoială scenariul cel mai pesimist", avertiza într-un raport intern Mark Hafle, inginer specialist în forare la BP.
Grupul petrolier şi-a menţinut totuşi decizia de a folosi acest cofraj, însă numai după ce a obţinut permisiunea altor membri din conducerea ai BP, întrucât o asemenea măsură nu respecta propriile reguli de securitate ale companiei.
Cotiduanul american precizează că documentele nu precizează motivele pentru care grupul a autorizat o asemenea excepţie, dezvăluind totuşi că oameni din conducerea BP ştiau că respectivul cofraj era o opţiune riscantă.