BP a acceptat crearea unui fond de 20 de miliarde de dolari
Preşedintele american Barack Obama a specificat că cele 20 miliarde de dolari pe care îi va depune compania Britih Petroleum nu vor fi limita maximă a contului special pentru dezastrul ecologic.
17 Iunie 2010, 08:00
După ce i-a criticat cu o seară înainte în mesajul său adresat naţiunii, foarte vocal şi aspru, acuzându-i de "neglijenţa" în operarea platformei petroliere Deepwater Horizon care a explodat la 20 aprilie, preşedintele Obama s-a întâlnit miercuri pentru prima oară cu liderii BP pe care i-a convocat la Casa Albă.
Printre aceştia, preşedintele companiei cu sediul la Londra, Carl Henric Svanberg şi cu directorul executiv al acesteia, Tony Hayward.
Acesta este larg criticat în media şi de public pentru ceea ce este considerat a fi fost remarci cinice în legătură cu catastrofa în care şi-au pierdut viaţă 11 muncitori de la platformă.
Deşi iniţial întâlnirea fusese prevăzută pentru 20 de minute, de-abia după patru ore de negocieri la Casa Albă, preşedintele Obama a anunţat că liderii BP au acceptat crearea unui fond special de 20 de miliarde de dolari, aşa cum ceruseră democraţii din Senat, pentru plata celor care au suferit un impact economic în zona Coastei Golfului în urma dezastrului ecologic dar şi pentru reabilitarea ecosistemului fragil al zonei, unde au căzut victimă mareei negre mii de păsări, delfini şi broaşte ţestoase.
Fondul independent va fi administrat de avocatul Kenneth Feinberg, care a supervizat despăgubirile pentru familiile victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, ca şi salariile managerilor instituţiilor de pe Wall Street care au primit ajutor guvernamental. Noua entitate independentă constituită din 3 membri va evalua cererile de despăgubiri respinse de BP.
Cele 20 miliarde "nu vor fi limita extremă a contului special"
"Oamenii din Golf au angajamentul meu că BP îşi va achita obligaţiile către ei. Acordul la care am ajuns stabileşte un cadru financiar şi legal în acest sens. BP va continuă să fie responsabilă pentru deazstrul ecologic pe care l-a cauzat", a asigurat preşedintele Obama.
El a mai arătat că BP a convenit să creeze un fond de 100 milioane de dolari care să compenseze muncitorii afectaţi de moratoriul de 6 luni impus exploatărilor petroliere în apele de coastă ale SUA.
Noutăţile au fost salutate în zona Golfului Mexic ca pe o rară dezvoltare pozitivă într-o regiune atât de lovită în ultimul timp.
Se pare, totuşi, că rămân încă nerezolvate unele probleme, cum ar fi: când va începe fondul să proceseze plângerile şi să-i plătească pe cei afectaţi de dezastru, ce anume va putea fi acoperit de fond, cum au ajuns Casa Albă şi BP la sumă de 20 de miliarde de dolari.
Într-o întâlnire separată, apoi, cu reporterii, preşedintele companiei britanice, suedezul Carl Henric Svanberg a cerut scuze poporului american asigurând că BP îşi va suspenda plata dividendelor către actionari în acest an pentru a-şi putea achita obligaţiile în urma catastrofei ecologice provocate de compania britanică:
"Am ajuns cu preşedintele la un cadru care să asigure poporul american că facem ceea ce spunem că facem. Vom avea grijă de oamenii afectaţi şi vom repara daunele pe care le-am făcut regiunii, daunele ecologice şi economice. Am spus clar preşedintelui că înţelegem că vorbele nu sunt suficiente, că înţelegem că vom fi şi trebuie să fim judecaţi pentru acţiunile noastre. Cer scuze poporului american în numele tuturor angajaţilor BP".
Cu o seară înainte, Barack Obama reamintea publicului american că o catastrofă de asemenea dimensiuni nu a avut loc până acum drept care ea testează limitele tehnologiei umane. În acest moment estimările se referă la 35.000 până la 60.000 de barili de petrol pe zi deversaţi din conducta avariată de pe fundul Golfului Mexic.