Bogaţii neplătitori de taxe, în atenţia guvernului britanic
Ministrul de finanţe din Marea Britanie, George Osborne, susţine că unii dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării "şi-au aranjat lucrurile în aşa fel încât să nu plătească niciun fel de taxe".
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 11 Aprilie 2012, 14:56
Guvernul britanic anunţă măsuri împotriva bogaţilor care folosesc diverse căi pentru a scăpa de taxe.
Fie că donează bani unor acţiuni de caritate, fie că investesc în afaceri cu grad ridicat de risc, fie că pur şi simplu fac asigurări de viaţă în folosul copiilor, scăpând astfel de taxele de moştenire, mulţi oameni înstăriţi din Marea Britanie beneficiază de importante reduceri ale impozitelor.
Toate aceste metode sunt însă legale şi nu pot fi considerate evaziune fiscală, dar restricţionarea lor este la îndemâna guvernului.
Deocamdată, doar organizaţiile de caritate şi-au arătat îngrijorarea că banii pe care-i primesc s-ar putea împuţina într-o perioadă oricum dificilă din cauza măsurilor de austeritate aplicate de guvern.
În Marea Britanie, persoanele care fac donaţii au dreptul de a solicita returnarea unui procent din taxele plătite.
Cu cât donaţia este mai mare, cu atât creşte şi procentul pe care statul trebuie să-l înapoieze, în prezent neexistând o limită în această privinţă.
Reprezentanţii guvernului susţin însă că această situaţie a devenit o portiţă de scăpare pentru mulţi dintre bogaţii din Marea Britanie, care sunt dispuşi să doneze bani în schimbul returnării taxelor.
Potrivit executivului, această variantă se află în primele trei într-un top al practicilor folosire de cei care doresc să evite contribuţiile către stat, existând informaţii că unele donaţii ar fi făcute chiar către organizaţii caritabile fictive, înregistrate în teritoriile de peste mări.
Într-un interviu acordat cotidianului "Daily Telegraph", ministrul de finanţe George Osborne s-a declarat şocat de amploarea fenomenului.
"Am fost şocat să văd că unii dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării şi-au aranjat lucrurile în aşa fel încât să nu plătească niciun fel de taxe. Chiar dacă se folosesc de prevederile legale existente, aceste practici nu sunt corecte din punct de vedere moral.
"Vorbim aici de persoane care câştigă milioane de lire sterline pe an, iar principiul general e că toţi ar trebui să plătim taxe", a declarat ministrul de finanţe.
George Osborne a anunţat că din luna aprilie a anului viitor legislaţia va fi modificată astfel încât donatorii să poată solicita returnarea a cel mult 50.000 de lire sterline sau a 25% din totalul veniturilor declarate.
Organizaţiile de caritate, îngrijorate
Această măsură a stârnit însă furia organizaţiilor de caritate, care susţin că, astfel, vor pierde un număr foarte mare de donatori.
Ele au criticat guvernul pentru că ar încerca să pună o limită asupra generozităţii şi consideră că este greşit să se plece de la premisa că toţi cei care dau bani pentru scopuri caritabile o fac pentru a evita taxele.
E o măsură care ar trebui să-i coste pe cei bogaţi, dar, în fapt, e una care-i afectează cel mai mult pe cei săraci, pentru că, în lipsa donatorilor, organizaţiile de caritate nu vor mai putea să-i ajute la fel de mult ca şi până acum.
Impactul pe care-l va avea decizia guvernului va avea consecinţe serioase asupra societăţii, au avertizat reprezentanţii orgazniţiilor de caritate.
Chestionaţi de presa britanică pe această temă, mulţi dintre cei cunoscuţi pentru sumele generoase acordate unor astfel de organizaţii au declarat că, pe viitor, se gândesc să renunţe sau cel puţin să reducă nivelul donaţiilor pe care le fac.