Boardul FMI evaluează candidaturile pentru şefia instituţiei
Rivalii favoritei Christine Lagarde au atacat candidatura acesteia argumentând că ministrul francez al finanţelor ar provoca un conflict de interese.
14 Iunie 2011, 08:01
Cei 24 de membri ai boardului FMI au început luni să evalueze cele trei candidaturi pentru poziţia numărul unu a instituţiei financiare internaţionale, problemă asupra căreia trebuie să decidă până la sfârşitul lunii iunie.
Rivalii favoritei Christine Lagarde au atacat candidatura acesteia, argumentând că ministrul francez al finanţelor ar provoca un conflict de interese.
Şeful băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, a spus într-o conferinţă la Washington că dependenţa Europei de FMI pentru a salva financiar câţiva membri ai Uniunii Europene ar ridica provocări pentru capacitatea ministrului francez al finanţelor de a putea avea o poziţie dură de negocieri ca director al Fondului.
"Cred, de asemenea, că ar putea exista un conflict de interese. Am avea o situaţie în care cei care împrumută ar domina instituţia creditoare.
"De asemenea performanţele Europei de a preveni crizele nu sunt foarte bune”, a spus Agustin Carstens la Washington, după ce a avut o întâlnire cu Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, pentru a încerca să câştige susţinerea primului oficial american al finanţelor.
O purtătoare de cuvânt a Trezoreriei a arătat că Timothy Geithner nu susţine încă o candidatură anume dar "crede că guvernatorul Carstens este o puternică combinaţie de talent financiar şi abilităţi politice, ceea ce îl face un candidat excepţional de capabil pentru conducerea FMI".
Agustin Carstens nu are însă decât sprijinul declarat al aproximativ 12 ţări sud americane, care nu includ însă Brazilia şi Argentina, în vreme ce Christine Lagarde are susţineri majore, în primul rând din partea puternicului bloc european şi, recent, din partea Egiptului şi Indoneziei.
Într-un interviu pentru The Wall Street Journal, şeful băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, care este şi cel de-al treilea candidat, a pus la îndoială capacităţile de economist ale ministrului francez de finanţe.
Analiştii spun că dubla cetăţenie a lui Stanley Fischer ar complica aranjamentul vechi de 65 de ani ca un european să conducă FMI iar un american Banca Mondială.
Mexicanul Agustin Carstens a criticat tradiţia care i-ar fi favorizat mult timp pe europeni la FMI.