Blocarea fondului de relansare al Uniunii Europene
Ungaria şi Polonia au termen până marţi să renunțe la blocarea fondului de relansare al Uniunii Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Decembrie 2020, 09:10
Ungaria și Polonia au termen până marţi să renunțe la blocarea fondului de relansare al Uniunii Europene, au anunțat pentru Radio România surse de la Bruxelles.
Dacă cele două state continuă să se opună, Comisia Europeană va pune la punct o formulă legală prin care restul țărilor membre să poată accesa fondurile de redresare economică.
Astfel, Ungaria și Polonia vor fi excluse.
Cele două state membre nu acceptă condiționarea fondurilor comunitare de respectare a statului de drept printr-un mecanism convenit deja de Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană.
Blocajul cauzat de Ungaria și Polonia va fi discutat și la Consiliul European de la finalul acestei săptămâni.
Reporter: Carmen Gavrilă - "Dacă Ungaria și Polonia continuă să blocheze planul de relansare, Comisia este gata să facă modificările necesare la bugetul comun pentru 2021-2027, în condițiile în care fondul de redresare este conceput ca parte din buget.
Ungaria și Polonia au insistat ca mecanismul de condiționare a fondurilor de respectare a statului de drept să fie ori eliminat, ori diminuat, atât că Parlamentul European a anunțat ferm că va respinge orice încercare de diluare a respectării statului de drept.
În acest punct, Parlamentul se întâlnește cu așa-numitele "state membre frugale" ca Austria sau Olanda, care au vrut sume mult mai mici în pachetul de redresare și s-au opus ideii ca executivul european să se împrumute de pe piețele financiare ca să sprijine cu capital statele membre.
Ţările frugale au fost până la urmă de acord numai cu condiția unei asigurări că banii europeni nu vor fi folosiți abuziv, în corupție sau pentru încălcarea valorilor europene, de unde și condiționarea de respectare a statului de drept.
O posibilă soluție legală de ocolire a blocajului este, potrivit legislației europene, sistemul de cooperare avansată între statele membre, adică numai acele țări care acceptă condiționarea de respectare a statului de drept sau un sistem de garanții naționale pentru a sprijini finanțarea fondului de relansare."