Biroul European pentru Mediu solicită un plan pentru sprijinirea populației la instalarea pompelor de căldură
Reprezentanții biroului participă astăzi la primul Consiliu al miniștrilor europeni ai mediului, organizat sub președinția belgiană.
Articol de Bogdan Isopescu, 15 Ianuarie 2024, 19:37
Biroul European pentru Mediu solicită Comisiei, Parlamentului și Consiliului European să contureze cât mai repede un plan pentru sprijinirea populației în instalarea pompelor de căldură.
Reprezentanții biroului participă astăzi la primul Consiliu al miniștrilor europeni ai mediului, organizat sub președinția belgiană.
Belgia își propune să mențină țintele ambițioase ale Pactului Verde European și, în paralel, să negocieze măsuri de sprijin pentru ca populația și mediul de afaceri să poată face față costurilor legate de tranziția verde. De la Bruxelles,
De la primul Consiliu de mediu, Belgia a invitat reprezentanții Agenției Europene de Mediu să prezinte primele concluzii ale raportului la care încă lucrează.
Este vorba de primul raport european consistent în privința riscurilor la care va fi supus continentul în viitor în condițiile schimbărilor climatice.
O a doua discuție vizează măsurile pe care Belgia vrea să le impulsioneze la șefia Uniunii Europene pentru a trece la economia circulară, și cum această tranziție costă, Belgia aduce în discuție ideea de tranziție justă pentru cetățeni și pentru economie, ceea ce presupune măsuri de sprijin croite pentru fiecare categorie.
La discuții au fost invitați și reprezentanții Biroului European pentru Mediu.
Organizația cere măsuri de sprijin concrete pentru populație și pentru industrie, de la subvenții până la reduceri de taxe pentru programe care au ca efect reducerea amprentei de carbon a stilului de viață european.
Un exemplu concret este Programul pentru instalarea pompelor de căldură, cele care pot reduce emisiile locuințelor.
Patrick ten Brink, secretarul general al Biroului European pentru Mediu: În decembrie anul trecut a fost promis un plan de acțiune pentru pompele de căldură, dar apoi a fost retras. Le cerem miniștrilor și cerem Comisiei Europene să revină asupra deciziei pentru că ar putea fi exemplul clar al unei situații în care toată lumea câștigă. Investim în pompe de căldură, scădem emisiile, creăm locuri de muncă, industria câștigă și ea, iar populația va avea facturi mai mici.