Bilanțul atentatului din Mogadishu a ajuns la 230 de morți
Atentatul cu mașină-capcană comis sâmbătă în capitala Somaliei, Mogadishu, s-a soldat cu cel puțin 230 morți și sute de răniți.
15 Octombrie 2017, 15:53
Up-date ora 24.00: Parisul, Londra, Washington-ul, Ankara şi Uniunea Africană au asigurat Somalia de susţinerea lor, după atentatul cu un camion capcană din Mogadishu care a ucis sâmbătă, cel puţin 230 de persoane şi a rănit câteva sute, conform ultimului bilanţ. Turcia a trimis pe ajutor medical, iar aeronava va prelua la întoarcere răniţi. Atacul nu a fost revendicat până în prezent de extremiştii shabab sau de altă grupare, deşi luptătorii di Al-Shabab au lansat frecvent asemenea atentate sinucigaşe în Mogadishu sau în împrejurimi, scrie France Presse.
Up-date ora 23.00: Potrivit unui nou bilanţ, cel puţin 230 de persoane au fost ucise în dublul atac cu bombă din capitala somaleză Mogadishu. Potrivit BBC, alte câteva sute au fost rănite când un camion încărcat cu explozibili a fost aruncat în aer în apropierea intrării într-un hotel. Acesta este cel mai sângeros atac terorist care a avut loc în Somalia în cursul celor zece ani de când autorităţile de la Mogadishu se confruntă cu gruparea islamistă al-Shabab
Ştire iniţială: Atacul terorist cu maşină capcană din Mogadishu s-a soldat cu cel puțin 215 morți și peste 350 de răniți, conform ultimului bilanț. Potrivit presei, marea majoritate a victimelor sunt civili, în principal vânzători ambulanți care își comercializau produsele pe standuri amplasate pe una dintre cele mai frecventate artere ale orașului.
Este cel unul dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste care au avut loc în ultimii zece ani în Somalia potrivit bilanţului actual. Spitalele locale, care duc lipsă de sânge și medicamente, sunt depășite de situație și probabil numărul morților va crește.
Ținta atacului pare să fi fost hotelul Safari, situat în apropierea locului deflagrației, acesta fiind frecventat de somalezi care se întorc din străinătate, de angajați guvernamentali și de jurnaliști. În mod obișnuit, forțele de securitate somaleze opresc și percheziționează vehicule la intersecția respectivă.
Gruparea al-Shabab, care s-a afiliat în anul 2012 rețelei al-Qaida, controlează o parte din centrul și sudul țării și are ca obiectiv crearea unui stat islamic în Somalia. Această țară trăiește în război și haos din anul 1991, când a fost înlăturat de la putere dictatorul Mohamed Siad Barré, nici până în prezent Somalia neavând un guvern funcțional și este divizată între diferitele clanuri armate și grupări islamiste.