Biden vine să liniştească Estul
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, va discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre securitatea energetică şi despre abandonarea proiectul pentru scutul anti-rachetă.
Articol de Carmen Gavrilă, 21 Octombrie 2009, 18:12
Jocul diplomatic dintre Rusia şi Statele Unite a pus în garda în ultima vreme statele europene din fostul lagăr communist, tocmai cele în care sunt încă vizibile sentimentele cele mai pro-americane de pe continent.
Uşoara încălzire a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, a apărut imediat ce noua administraţie de la Casa Albă a abandonat proiectul Bush pentru scutul anti-rachetă, văzut de Rusia ca o ameninţare directă.
Administraţia Obama a reevaluat proiectul scutului şi a anunţat în luna septembrie că acesta va fi înlocuit cu un sistem menit să intercepteze rachete iraniene cu rază scurtă şi medie de acţiune, instalat pe nave aflate pe mare. Imediat, Polonia şi Cehia nu au ezitat să arate că se simt date la o parte pentru menajarea sensibilităţilor ruse.
Joe Biden a dat asigurări în Polonia că Washingtonul nu a sacrificat statele Europei centrale şi estice ca să îşi îmbunătăţească relaţia cu Moscova. „Nu am ajuns la nici un acord cu Rusia care să fie în detrimentul Europei centrale” a spus vicepreşedintele american într-un interviu în presa poloneză.
Săptămâna trecută, Pentagonul a anunţat că SUA vor instala rachete Patriot în Polonia anul viitor şi a cerut autorităţilor de la Varşovia să fie de acord să găzduiască pe teritoriul ţării rachete SM-3 pentru noul sistem antirachetă. Deja premierul polonez, Donald Tusk a anunţat că ţara sa este pregătită să participe la noul proiect. Acelaşi mesaj a venit din Cehia.
În ce priveşte România, Washingtonul doreşte să îşi consolideze bazele militare de antrenament. De altfel, Pentagonul cheltuieşte 50 milioane de dolari pentru a construi o bază militară, iar lucrările sunt programate să se încheie în două luni.
Eforturile SUA din România şi Bulgaria fac parte dintr-o strategie globală începută în primii ani ai administraţiei Bush, pentru a muta forţele americane din Germania spre est. Plasarea trupelor în ţări ca România nu numai că este mai ieftină, dar şi mută trupele americane mai aproape de Orientul Mijlociu şi Afganistan.
Tony Blinken, consilierul vicepreşedintelui american, a anunţat că Joe Biden va discuta cu autorităţile de la Bucureşti şi despre securitatea energetică şi despre rolul pe care l-ar putea avea România pentru diversificarea rutelor şi resurselor energetice.
În timpul vizitei din România, Biden se va întâlni cu angajaţii Ambasadei americane la Bucureşti şi apoi cu preşedintele Traian Băsescu, împreună cu care va susţine o conferinţă de presă.Biden va mai purta discuţii cu premierul în funcţie Emil Boc, Mircea Geoană şi cu Crin Antonescu, după care va pleca spre Praga.