Berlinul nu crede în recesiune
Indicatorii privind climatul economic din Germania arată o creştere a încrederii antreprenorilor în evoluţiile din mediul economic german, în pofida crizei datoriilor din zona euro.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 26 Ianuarie 2012, 08:04
Indicele climatului de afaceri, cel mai important instrument de măsurare a conjuncturii economice germane, a crescut de la 107,2 puncte în decembrie la 108,3 în ianuarie.
Chiar dacă analiştii şi autorităţile nu aşteaptă o creştere economică mai mare de 0,8% în următoarele 12 luni, substanţial redusă faţă de cele 3,7, respectiv 3 procente, înregistrate în 2010 şi 2011, Germania nu se teme deloc în prezent de o nouă recesiune.
Încrederea oamenilor de afaceri germani în evoluţiile economiei s-a îmbunătăţit pentru a treia lună consecutiv, în pofida crizei datoriilor în zona euro şi prognozelor de creştere limitată pe 2012 în Republica Federală.
Indicele anunţat face parte din datele conjuncturale pozitive cu care Germania a început anul 2012.
Cifrele au fost prezentate de Institutul Economic IFO de la München, care realizează lunar un sondaj printre 7 mii de întreprinzători germani, analizând situaţia lor actuală şi aşteptările pentru următoarele şase luni.
Anterior, alte prognoze au semnalat continuarea tendinţelor din ultimii doi ani de reducere a şomajului şi majorarea PIB.
Scădere a şomajului
Şomajul este prevăzut să scadă sub pragul de 7%, la cea mai mică cotă din ultimii 20 de ani.
Exporturile, care au explodat în 2011, vor pierde din turaţie, dar vor fi compensate de un consum ridicat şi de continuarea investiţiilor.
Indicele climatului de afaceri este important şi din acest aspect.
El arată cât de dispuşi sunt oamenii de afaceri să investească în noi proiecte sau dacă se gândesc mai degrabă la reducerea cheltuielilor.
În acest context, noile planuri ale guvernului federal de a stimula creşterea economică şi piaţa muncii contribuie la menţinerea ridicată a încrederii mediului de afaceri.
Până acum, autorităţile de la Berlin au mizat pe reducerea datoriilor şi disciplină bugetară, măsuri care au dat roade.
Deficitul de stat al Germaniei a scăzut în premieră în ultimii trei ani sub pragul de 3% prevăzut în Pactul European de Stabilitate.
Indicatorii macroeconomici ai Germaniei sunt prin urmare foarte solizi, ceea ce face ca optimismul mediului de afaceri să fie deocamdată justificat.