Beneficiile pentru imigranţi, combătute de premierul britanic
Premierul britanic David Cameron propune introducerea de restricţii în privinţa drepturilor cetaţenilor europeni să trăiască într-un alt stat membru.
27 Noiembrie 2013, 14:55
Iniţiativa premierului britanic privind înăsprirea condiţiilor de acordare a beneficiilor pentru imigranţi este prezentată cu doar o lună înainte de 1 ianuarie 2014, termenul de la care trebuie ridicate toate restricţiile pentru români şi bulgari de a se stabili în alte ţări din Uniune.
Tabloidele din Marea Britanie au avut titluri necruţătoare: "29 de milioane de români şi bulgari sunt gata să vină în Marea Britanie", "Firme de consultanţă din România îi invaţă pe oameni cum să se stabilească în Marea Britanie şi să primească ajutoare financiare".
Politicienii britanici au fost surprinşi de reacţia publicului la astfel de articole.
Imigranţii sunt una dintre temele politice principale, Partidul Independenţei din Marea Britanie atacând frecvent coaliţia de guvernare pentru eşecul în a limita numărul de migranţi europeni care se stabilesc în Marea Britanie.
Probleme mai vechi cu imigranţii
Îngrijorările actuale îşi au rădăcinile în 2004, când Marea Britanie a permis cetăţenilor ţărilor care au aderat atunci să intre fără restricţii în Marea Britanie.
Numai din Polonia au ajuns în Marea Britanie 600.000 de lucrători şi există destui care acuză faptul că venirea lucrătorilor din Est a creat probleme în educaţie, sănătate şi asistenţă socială.
O altă temere a britanicilor este faptul că lucrătorii din Est sunt gata să muncească pe salarii extrem de mici.
David Cameron propune adoptarea de restricţii pentru cetăţenii celorlalte ţări europene care se stabilesc în Marea Britanie.
Premierul de la Londra vrea ca muncitorii străini, chiar dacă sunt cetăţeni europeni, să nu poată primi ajutoare sociale şi nici ajutor pentru plata chiriei.
Se intenţionează, în plus, ca cei care solicită ajutoare sociale să contribuie totuşi la asigurările de sănătate.
Propuneri "prea blânde"
Liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie, Nigel Farage, consideră că propunerile sunt prea blânde.
"Cu astfel de propuneri orice român poate veni în Marea Britanie pe 1 ianuarie şi după 3 luni are dreptul să solicite ajutor de şomaj. Aşa ceva e strigător la cer.
"Nu mi se pare deloc o măsură aspră şi cred că suntem, în continuare, prea generoşi, chiar dacă premierul va avea curajul să adopte restricţiile propuse", spune Nigel Farage.
David Cameron încearcă să convingă şi celelalte state membre ale Uniunii Europene să accepte renegocierea tratatelor în privinţa libertăţii de mişcare a cetăţenilor între statele membre.
Adevărata încercare pentru premierul Cameron va fi însă să convingă electoratul că Marea Britanie nu este o pradă uşoară pentru străinii care ar încerca să abuzeze de sistemele sale de ajutoare sociale.