Belgia, de un an "fără guvern instalat"
Demisia premierului Yves Leterme, de acum un an, din cauza disensiunilor politice dintre cele două comunităţi principale, valonă şi flamandă, a lăsat Belgia cu un executiv interimar.
22 Aprilie 2011, 16:27
Belgia este de un an fără guvern oficial instalat.
Demisia premierului Yves Leterme din cauza disensiunilor politice dintre cele două comunităţi principale valonă şi flamandă, a lăsat ţara cu un executiv interimar.
Totuşi, autorităţile au reuşit să ia decizii importante în această perioadă, inclusiv legate de criza economică globală.
Acest trist record a dus Belgia în Guinness World Records.
Dacă ţinem cont de criza politică şi de incapacitatea forţelor politice flamande şi francofone de a se pune de acord pentru o echipă guvernamentală, acest an este un timp pierdut.
Însă, pe de altă parte, ţara este bine guvernată de echipa premierului demisionar Leterme.
La capitolul realizări ale guvernului Leterme, în ultimul an de zile, pot fi trecute preşedenţia UE în ultimele şase luni ale anului trecut, realizarea bugetului pe 2011, acordul interprofesional cu marii actori sociali.
Guvernul Leterme a mai obţinut ceea ce nu se poate realiza pe plan intern, unanimitate în parlament pentru trimiterea de forţe militare la operaţiunile militare din Libia.
În ciuda crizei politice, Belgia stă însă bine la capitolul economie, şi acesta este marele paradox, spune Christian Vandermotten, profesor de geografie economic la Universitatea Liberă din Bruxelles, într-un interviu pentru Radio România.
"Ceea ce este paradoxal este faptul că dificultăţile politice ale Belgiei nu afectează fundamental situaţia economică. Cred că multe alte ţări europene, după un an fără guvern, ar fi fost mult mai mult ţinta speculaţiilor din partea pieţelor financiare decât a fost Belgia", a apreciat profesorul Vandermotten.
Care este totuşi explicaţia acestui fapt? În condiţiile în care de mai multe ori analiştii economici au atras atenţia asupra riscurilor unor atacuri speculative ale pieţelor financiare asupra Belgiei.
"Această stare de lucru derivă, fără îndoială, din bunele performane economice ale Belgiei, dar şi din faptul că şi Belgia are o datorie publică importantă. această datorie este în mâinile unor belgieni, nu este în posesia unor actori economici străini.
"Evident că este dificilă lansarea unor politici active, ţinând cont de nivelul ridicat al îndatorării, dar asta pune într-un fel Belgia la adăpost, decât dacă ar fi fost vorba de o datorie care ar fi fost în mâinile unor creditori străini", a declarat Christian Vandermotten.
"Ceea ce se ntâmplă însă este că Belgia are o foarte lungă tradiţie de neîncredere în stat, ceea ce face că avem un sistem în care administraţia este eficientă, dar în acelaşi timp statul nu este foarte puternic, deci cred că putem funcţiona cu uşurinţă fără guvern un anumit timp. Nu zic că am putea funcţiona cinci ani fără Guvern, dar cred că putem gestiona situaţia mult mai uşor decât în alte ţări unde statul este mult mai puternic", a rezumat profesorul Vandermotten situaţia specială a Belgiei.
Christian Vandermotten consideră însă că un guvern oficial este necesar cât mai curând, pentru că un guvern de tranziţie n-ar putea face faţă unei crize financiare cum a fost cea de la sfârşitul anului 2008.
Însă speranţele sunt extrem de slabe că s-ar putea junge curând la un compromis între flamanzi şi francofoni pentru viitorul guvern.