BCE lansează un amplu program de stimulare economică
Prin acest program, de inspirație americană, Banca Centrală Europeană doreşte să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.
08 Martie 2015, 22:46
Banca Centrală Europeană începe de mâine să cumpere obligaţiuni de stat şi alte titluri din sectorul privat, în cadrul unui program de stimulare economică preluat după model american, unde a dat roade.
Ar urma astfel ca BCE să injecteze în economiile din zona monedei unice 60 de miliarde lunar, în speranţa că impulsul se va face simţit din start şi că va fi evitat pericolul deflaţiei.
Prin acest program, Banca Centrală Europeană doreşte să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.
Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în ianuarie, ca urmare a reducerii preţurilor la energie.
Este a doua lună consecutivă de scădere a inflaţiei în teritoriu negativă înregistrată de zona euro după 2009, în plină criză economică.
Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie, la fel de periculoasă pentru economie ca şi inflaţia ridicată.
Ea poate antrena la rândul său o criză financiară şi economică a tuturor statelor membre.
Prin injectarea celor peste o mie de miliarde de euro, făcută prin achiziţionarea de către Banca Centrală Europeană de obligaţiuni suverane, cel puţin până în septembrie 2016 şi prin posibila majorare graduală a preţului la ţiţei, acestea ar putea duce la o creştere treptată a ratei inflaţiei spre sfârşitul acestui an, spune preşedintele Băncii, Mario Draghi.