BCE: Inegalitatea veniturilor afectează stabilitatea zonei euro
Discrepanţele dintre veniturile cetăţenilor ţărilor membre mai sărace şi mai bogate s-au adâncit şi reprezintă o sursă de tensiuni în grupul de 19 state din zona euro.
Articol de Sergiu Şteţ, 27 Iunie 2017, 07:39
Inegalitatea tot mai mare din Europa este extrem de destabilizatoare şi trebuie să fie gestionată prin educaţie, inovaţie şi investiţie în capitalul uman, în special prin locuri de muncă pentru tineri, a declarat preşedintele Bănci Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Inegalitatea veniturilor a crescut, în rândul statelor din zona euro, după criza financiară mondială, iar unele măsuri arată discrepanţele dintre ţările membre mai sărace şi mai bogate, ceea ce reprezintă o sursă de tensiuni în grupul de 19 state.
"Este acesta un factor extrem de destabilizator căruia ar trebui să-i facem faţă?", a declarat Draghi, în cadrul unei întâlniri cu studenţi de la Lisabona. "Da, este", a răspuns preşedintele BCE. "Trebuie să luptăm împotriva inegalităţii", a mai spus Draghi, răspunzând întrebării unui student.
Preşedintele uneia dintre cele mai respectate instituţii ale Europei cere de mai mulţi ani guvernelor să implementeze reforme fundamentale, argumentând că BCE poate impulsiona creşterea economică, însă numai temporar, oferind guvernelor ferestre de oportunitate.
Agenţia Reuters aminteşte că date ale Eurostat relevă că numai câteva state au reuşit să reducă inegalitatea veniturilor după criza financiară, aceasta înregistrând creşteri abrupte în locuri precum Franţa sau Spania. Cifrele mai arată că cel mai înalt nivel al inegalităţii se înregistrează la periferia blocului euro, în ţări precum în Grecia, Spania şi Portugalia, afectate cel mai grav de criză.
Subliniind drept "fundamentală" convergenţa dintre statele membre ale zonei euro, Draghi a declarat că cea mai bună cale de luptă împotriva inegalităţii este prin crearea de locuri de muncă, ceea ce survine dintr-o investiţie mai mare în educaţie, dezvoltarea aptitudinilor şi inovaţie.
Totodată, el a cerut guvernelor să ia în considerare politici mai bune de redistribuire a veniturilor. Apărând politica monetară a BCE, Draghi a spus că dobânzile foarte joase crează locuri de muncă, impulsionează creşterea şi aduc avanjate debitorilor, relaxând, prin urmare, inegalitatea.