BBC World Service, "se stinge vocea democraţiei"
Unul dintre cele mai populare posturi de radio străine continuă să îşi restrângă activitatea în estul Europei. În 2008, BBC WS a închis şi serviciul în limba română.
Articol de Răzvan Stancu, 27 Ianuarie 2011, 12:10
După anunţul privind reducerea masivă a fondurilor BBC World Service, conducerea corporaţiei britanice a făcut cunoscut impactul tăierilor de fonduri şi personal asupra secţiilor în limbi străine.
"Cea mai rea dintre variantele de care oamenii se temeau", scrie BBC News, într-un amplu articol pe această temă.
Astfel, prin închiderea a cinci din cele 32 de servicii în limbi străine rămase după restructurările anterioare, serviciul mondial al BBC va fi nevoit să întrerupă definitiv programe precum cel în limba rusă, chineză (mandarină) şi ucraineană, şi de asemenea să stopeze emisia pe unde scurte în alte şase limbi, inclusiv hindusa şi swahili.
Trei programe în limba rusă vor fi transmise în continuare pe internet, însă serviciul rus va pierde aproximativ jumătate din personal.
Fostul şef al serviciului mondial BBC, Sir John Tusa, a spus că prin aceste reduceri guvernul a făcut "rău, rău, rău".
În total 650 de locuri de muncă vor dispărea în trei ani, adică un sfert din totalul actual.
--fb1
BBC România, închis după 70 de ani de emisie
BBC continuă astfel să îşi restrângă emisia în estul Europei.
În august 2008, BBC WS a închis serviciul în limba română, care emitea din 1939.
Directorul de atunci al BBC WS, Nigel Chapman, declara că a luat în calcul mai multe aspecte când a luat decizia: fondurile, priorităţile corporaţiei şi audienţa BBC România, aflată în scădere.
"Eu ştiu că este momentul potrivit pentru a face asta, pentru ca, unu, în momentul de faţă aici există mult mai multe opţiuni în domeniul media, doi, în România există mult mai multe posturi de radio şi de televiziune, şi trei, [...] audienţa a scăzut dramatic între 2005 şi 2008", a spus atunci Nigel Chapman.
Întrebat dacă media românească şi democraţia din România se pot dispensa de aportul unei corporaţii etalon de presă independentă, fostul director BBC WS Nigel Chapman a spus că "România este mult mai democratică astăzi."
"Poate că nu e perfectă, dar este mult mai democratică decât era în trecut. Există diverse partide, sunt alegeri, şi apoi desigur ştiţi că oamenii nu pot conta pe o politică sută la sută cinstită şi onorabilă", a spus Nigel Chapman într-un interviu pentru un ziar de la Bucureşti.
În perioada comunistă şi apoi în primii ani de după 1990, postul britanic a fost considerat una dintre sursele alternative de informare în ţări precum România.
Sistarea fondurilor
BBC Global News, Peter Horrocks, a declarat că aceste restructurări au fost cauzate de faptul că ministerul britanic de externe a redus subvenţiile, iar postul a încercat să păstreze serviciile cele mai importante.
"Regretăm aceste reduceri pe care suntem nevoiţi să le facem din cauza reducerilor subvenţiilor”, a declarat Peter Horrocks.
Restructurările afectează şi siteul BBC, care de asemenea a anunţat reduceri de programe şi de personal.
Managerii au susţinut că resursele rămase vor putea fi concentrate pe produsele new media, dar mulţi angajaţi ai serviciului mondial cred că în multe părţi ale lumii emisia pe unde scurte este încă cea mai utilizată deoarece calculatoarele, internetul şi dispozitivele mobile nu au o răspândire pe scară largă.
--fb2
Diplomaţie culturală
Sir John Tusa a declarat că în loc să taie fondurile BBC World Service, ministerul de externe ar fi trebuit să-şi reducă bugetul său internaţional pentru dezvoltare.
Acesta crede că această reducere de 46 de milioane de lire sterline ar fi avut un impact mai mic decât la serviciul internaţional BBC.
"Este grav pentru ascultătorii serviciului internaţional BBC, deoarece aceştia nu vor mai avea acces la programe şi grav pentru politica externă a Marii Britanii, deoarece această reducere slăbeşte substanţial unul dintre cele mai importante elemente ale diplomaţiei culturale internaţionale”, a mai declarat acesta.
La Westminster, laburistul Denis Mc Shane a avut discuţii aprinse cu secretarul de externe britanic, William Hague.
Denis Mc Shane a spus acestuia că "am reuşit să facem ceea ce niciun dictator nu a putut: să amuţim vocea BBC-ului, vocea Marii Britanii, vocea democraţiei, vocea jurnalismului echilibrat într-o perioadă în care este nevoie mai mult ca oricând de acest tip de jurnalism”.
Secretarul de externe a replicat că cetăţenii nu au auzit aceleaşi păreri şi când serviciile în limbile română, poloneză, bulgară, croată au fost închise de către guvernul anterior, condus de către partidul din care Denis Mc Shane face parte.
Conducerea BBC anunţă că aceste reduceri vor face ca audienţa serviciului internaţional BBC să scadă cu mai mult de 30 de milioane de ascultători pe săptămână, de la 180 de milioane la 150 de milioane.
Uniunea Naţională a Jurnaliştilor spune că acest lucru va avea ca efect scăderea la nivel global a audienţei serviciului internaţional BBC, sub cea realizată de Vocea Americii şi a altor radiodifuzori finanţaţi de guvernul SUA, acest lucru fiind menit să reducă influenţa BBC şi a Marii Britanii.