Bătălie pentru votul extremei drepte în Franţa
Reprezentanta Frontului Naţional a obţinut un rezultat peste aşteptări în primul tur, iar modul în care vor vota simpatizanţii ei în turul decisiv al alegerilor prezindenţiale din Franţa ar putea hotărî învingătorul.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 25 Aprilie 2012, 14:34
Cei doi candidaţi rămaşi în competiţie pentru preşedinţia Franţei încearcă să-şi atragă votul extremei drepte, fără însă să facă apel şi la sprijinul formaţiuniii care reprezintă acest curent politic.
Reprezentanta Frontului Naţional, Marie Le Pen, a obţinut un rezultat peste aşteptări în primul tur, iar modul în care vor vota simpatizanţii ei în turul decisiv ar putea hotărî învingătorul.
De aceea şi socialistul François Hollande, cât mai ales preşedintele de dreapta în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, sunt nevoiţi să-şi aleagă cu grijă mesajele, pentru a evita efectul contrar - îndepărtarea alegătorilor moderaţi, mai numeroşi.
Întreaga miză pentru socialistul François Hollande şi pentru actualul preşedinte de dreapta, Nicolas Sarkozy, este de a-i seduce pe cei care nu i-au ales duminică, în turul întâi, fără a da însă impresia că-şi ajustează discursurile, din raţiuni politicianiste.
Curtaţi cu precădere sunt cei peste 6,4 milioane de alegători ai extremei drepte.
Strategia e însă diferită.
François Hollande spune că vrea să-i recupereze pe cei care, dezamăgiţi de stânga, s-au îndreptat către Frontul Naţional din disperare socială şi nu pentru că ar fi aderat la ideile extremiste, xenofobe.
"Aceşti alegători au fost, fără îndoială, dezamăgiţi de politica lui Nicolas Sarkozy. Îi aud, îi înţeleg, chiar dacă nu accept că acest lucru s-a tradus printr-un vot pentru extrema dreaptă.
"Dar ce eşec pentru preşedintele în exerciţiu! Nu voi flata, nu voi seduce, nu voi face concesii, nu voi renega idei. Francezii nu vor zig-zaguri, tumbe sau contradicţii suplimentare", a declarat François Hollande.
Nicolas Sarkozy vrea să se adreseze tuturor
În schimb, Nicolas Sarkozy vrea să se adreseze tuturor, fără excepţie.
"Din moment ce Republica o autorizează pe Marie Le Pen să fie candidată, înseamnă că partidul ei e democratic şi că nu trebuie să le reproşăm ceva celor care au votat-o. Domnul Hollande a spus că s-au înşelat.
"Nu cred că atunci când poporul se exprimă, se înşeală. Când se adresează doar poporului de stânga, domnul Hollande nu înţelege că atunci când eşti preşedinte al ţării, ai datoria de a ocupa această funcţie, inclusiv pentru cei care nu votează pentru tine", a declarat Nicolas Sarkozy.
Acesta refuză să diabolizeze votanţii Frontului Naţional, în schimb, spune că dacă va fi reales preşedinte, nu va exista în guvernul său niciun ministru din partea acestui partid.
În tot acest răstimp, lidera extremei drepte, Marie le Pen, îi priveşte vizibil încântată pe François Hollande şi pe Nicolas Sarkozy, în lupta lor de a seduce pe cât mai mulţi votanţi ai Frontului Naţional.
Se pare că doamna Le Pen, care ar dori să preia leadership-ul viitoarei opoziţii parlamentare, nu va da nici un consemn de vot.
Într-un interviu apărut într-un cotidian regional, ea le cere socialiştilor şi sarkozyştilor să se oprească din a-i "insulta pe alegătorii patrioţi".