Bariere de securitate la Washington, înaintea alegerilor
Peste 70 de milioane de americani au votat deja prin poștă sau în persoană, înainte de ziua oficială a alegerilor de pe 5 noiembrie.
Articol de Alexandra Andon, 02 Noiembrie 2024, 12:51
Washington-ul s-a baricadat înaintea alegerilor pentru Casa Albă. În capitala federală americană au apărut bariere de securitate și scânduri pe ferestrele magazinelor, în amintirea violențelor de acum 4 ani, când Donald Trump a contestat rezultatul, iar susținătorii săi au luat cu asalt clădirea Congresului.
Perspectiva contestării scrutinului se întrevede și acum, din informațiile despre pretinse distrugeri de voturi pro-republicane în două din statele-cheie, unde a funcționat votul anticipat.
Peste 70 de milioane de americani au votat deja prin poștă sau în persoană, înainte de ziua oficială a alegerilor de pe 5 noiembrie.
Cursa pentru președinție se anunță extrem de strânsă, iar cei doi candidați își folosesc ultimele zile de campanie în aşa-numitele state oscilante, unde victoria poate fi decisă de doar câteva voturi.
Serviciile de informații americane au acuzat ieri Rusia că se află în spatele montajelor filmate care prezintă în mod mincinos pretinse fraude în procesul de votare anticipată din statul american Georgia. Este al doilea episod de acest tip.
Primul video, devenit viral pe rețelele sociale săptămâna trecută, conținea presupuse scene de viciere a votului în alt stat-cheie, Pennsylvania.
Ce au făcut candidații ieri. Pe ultima 100 de metri, Kamala Harris și Donald Trump țintesc punctele nevralgice, căutând să obțină voturile decisive.
Donald Trump a fost în Michigan și Wisconsin. În Michigan a încercat să atragă voturile comunității musulmane, nemulțumită de politica administrației Biden-Harris în ce privește intervenția israeliană în Gaza.
Unii alegători l-au crezut, alții nu, de vreme ce l-au întâmpinat cu pancarte care îi aminteau fostului președinte că ginerele său l-a găzduit pe premiul israelian Benjamin Netahyahu.
Kamala Harris a fost în Wisconsin, unde a promis sprijin pentru asigurările medicale ale vârstnicilor și scăderea impozitelor pentru întreprinderile mici.
Economia rămâne, ca întotdeauna, în alegerile americane de toate felurile subiect principal, de data aceasta cu atât mai mult cu cât inflația ridicată a dus la creșteri mari de prețuri, în special la alimente.