Barcelona foloseşte lecţia pandemiei COVID-19 ptr a se reinventa
Se încearcă reducerea speculei imobiliare şi încurajarea locuitorilor să rămână în regiune.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Aprilie 2021, 23:44
Barcelona foloseşte lecţia pandemiei să se reinventeze. Se încearcă reducerea speculei imobiliare şi încurajarea locuitorilor să rămână în regiune. Potrivit corespondentei RRA, Annamaria Damian, se încearcă în acelaşi timp, păstrarea turismului cultural şi a celui familial.
Annamaria Damian:Oraşul Barcelona încearcă să se reinventeze pentru a recupera pierderile cauzate de pandemie, cele mai multe din cauza lipsei turiştilor, la fel ca Insulele Canare, Madrid, Sevilla sau Valencia. Pentru că nici anul în curs nu va fi unul de recuperare din punct de vedere turistic, Barcelona îşi face planuri alternative, pariind pe un model de diversificare economică pe termen lung, şi vrea mai cu seamă să redea identitatea cartierelor afectate de specula imobiliară şi de turismul masiv. De curând, primăria oraşului a creat o societate comercială publică imobiliară pentru a cumpăra localuri şi a le închiria întreprinzătorilor la preţuri rezonabile. Primarul oraşului, Ada Colau, a explicat corespondenţilor străini din Spania o parte dintre planuri. Vizitată înainte de pandemie de aproximativ 12 milioane de turişti pe an, Barcelona pare să nu mai dorească recuperarea turismului masiv.
Ada Colau:În privinţa turismului, nu am spus niciodată că suntem împotrivă. Este evident că vrem să primim din nou vizitatori, pentru că nu este vorba numai despre un beneficiu economic, ci şi despre identitatea oraşului. Suntem un oraş deschis, ne place să primim oameni din toate părţile lumii să vină să trăiască aici, pentru că suntem în oraş divers - şi o spunem cu mândrie -, dar trebuie să gestionăm turismul. În anul 2015, dacă vă aduceţi aminte, am prezentat primul plan de ordonare a hotelurilor. Am fost criticaţi că vrem să paralizăm economia, dar nu a fost aşa. Am închis mii de apartamente turistice ilegale, care aduceau foarte multe probleme vecinilor, şi am ordonat planul de cazare a turiştilor, care sunt bineveniţi, dar nu în detrimentul locuitorilor oraşului, care au plecat din cauza speculei imobiliare. Aceasta a dus la creşterea preţurilor locuinţelor. Este vorba despre a guverna un model sustenabil şi echilibrat. Ne place să avem turişti, dar nu poate să fie unica activitate, deoarece sa dovedit a fi o slăbiciune în această pandemie, mai ales dacă depinzi de vizite din străinătate. Trebuie să promovăm turismul de familie, turismul cultural pe tot parcursul anului, nu numai pe timpul verii. În plus, trebuie diversitate economică, şi de aceea dorim proiecte tehnologice de cunoaştere şi altele strategice pentru oraşul nostru.
Annamaria Damian: Perioada postpandemică ar putea aduce o nouă faţă oraşului catalan, care doreşte să redevină motorul prosperităţii economice a regiunii. Inovaţia, tranziţia ecologică, oprirea efectelor crizei climatice sunt câteva idei care stau la baza relansării economice a oraşului. Primăria lucrează acum la 20 de proiecte legate de mobilitatea urbană, economia albastră, industrii creative şi politici de inovare, care să aducă în 10 ani 100.000 de noi locuri de muncă.