Barack Obama vorbește din nou despre reglementarea regimului armelor
Atacul de ieri, de la o universitate din statul american Oregon, soldat cu moartea a 10 persoane, a readus în atenţie problema violenţei armate în SUA.
Articol de Cătălin Gomboş, 02 Octombrie 2015, 11:51
Atacul de ieri, de la o universitate din statul american Oregon soldat cu moartea a 10 persoane, între care şi ucigaşul, a readus în atenţie problema violenţei armate în Statele Unite.
Preşedintele Barack Obama a vorbit din nou despre necesitatea reglementării regimului armelor.
Aproape 40.000 de incidente cu arme de foc au avut loc doar anul acesta în Statele Unite potrivit Gun Violence Archive, o organizaţie non-profit care monitorizează cazurile de violenţă armată.
Circa 10.000 de persoane au fost ucise şi peste 20.000 au fost rănite de armele de foc.
Din totalul de incidente, 264 au fost crime în masă soldate cu cel puţin patru victime fiecare, similare cu cel de ieri de la Universitatea din Oregon.
Este, de departe, cel mai violent bilanţ al unui stat occidental.
La câteva ore după atac armat, preşedintele Barack Obama a denunţat crimele în masă care, în opinia sa, au devenit "o rutină" şi a insistat că 'nici o ţară avansată" nu asistă în mod regulat la episoade ca cel petrecut în Oregon'.
Responsabilitatea pentru această situaţie o poartă, în viziunea sa, întreaga clasă politică întrucât nu a făcut nimic pentru ca armele de foc să nu mai ajungă în mâinile unor criminali.
Barack Obama a pledat în repetate rânduri în ultimii ani pentru o mai strictă reglementare a regimului armelor în Statele Unite.
Un apel insistent în acest sens a fost lansat de liderul de la Casa Albă în decembrie 2012, când 26 de persoane, între care 20 de copii, au fost ucise de un bărbat cu probleme psihice.
Dreptul cetăţenilor de a deţine arme de foc este prevăzut însă în cel de-al doilea amendament al Constituţiei americane, astfel încât în ciuda numărului mare de persoane ucise în Statele Unite cu arme de foc numeroşi politicieni şi unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby din ţară, National Rifle Association, se opun introducerii oricăror restricţii afirmând, printre altele, că nu armele ucid, ci oamenii care le folosesc.