Barack Obama, "sprijinit de doar 40% dintre americani"
Preşedintele Barack Obama se confruntă cu un număr record de cetăţeni americani care nu-i susţin activitatea, potrivit unui sondaj "Washington Post".
17 Decembrie 2013, 20:35
La sfârşitul celui de-al cincilea an de mandat la Casa Albă, preşedintele Barack Obama se confruntă cu un număr record de americani care nu-i susţin activitatea, potrivit unui sondaj "Washington Post".
Datele reprezintă motiv de îngrijorare pentru democraţi, înainte de alegerile pentru Congres, de anul viitor.
După un an de confruntări politice, care au culminat cu blocajul guvernamental din octombrie, şi după scandaluri în care a fost implicat Administraţia americană, cum ar fi cel legat de monitorizările Agenţiei de Securitate Naţională, sau problemele de punere în practică a reformei în sănătate, Obama mai are sprijinul a puţin peste 40% din populaţie.
Acum un an, procentul de susţinători ai lui Obama era de aproximativ 55%.
Comparativ cu alţi preşedinţi aflaţi la al doilea mandat, Obama stă cel mai prost, cu o singură excepţie, cea a fostului preşedinte Richard Nixon, după scandalul Watergate, scrie "Washington Post".
Întrebaţi pe cine văd mai capabil să rezolve problemele ţării, cei care au răspuns la sondaj l-au plasat pe Obama la egalitate cu republicanii, 40 %.
În urmă cu un an, preşedintele avea un avantaj de 15 % la acest capitol. În ceea ce priveşte soluţii pentru creştere economică, republicanii sunt, acum, în faţa lui Obama: 45 faţă de 41 %.
Sondajul arată că preşedintele a pierdut în special încrederea femeilor şi a tinerilor, parte esenţială a electoratului care l-a ajutat să câştige alegerile prezidenţiale de anul trecut.
Cât despre alegerile de anul viitor pentru Congres, acestea se anunţă strânse: dacă în urmă cu două luni, democraţii aveau un avantaj de 8% în faţa republicanilor, acum diferenţa dintre cele două partide în preferinţele americanilor este de doar 2%, potrivit sondajului "Washington Post".
O situaţie similară în sondajele de opinie a apărut şi înainte de alegerile legislative din 2010, când republicanii au câştigat masiv mandate pentru Camera Reprezentanţilor.