Barack Obama: Securitatea Europei de Est "este de neatins"
În faţa temerilor istorice faţă de Rusia, reaprinse de criza din Ucraina, preşedintele Statelor Unite se va întâlni în Polonia cu liderii ţărilor central şi est-europene.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Iunie 2014, 14:17
Preşedintele american Barack Obama şi-a început vizita la Varşovia, dând asigurări că angajamentul Statelor Unite pentru securitatea Poloniei şi a Europei de Est este de neatins, pentru că reprezintă un element esenţial al propriei securităţi.
Preşedintele Obama şi omologul polonez, Bronislav Komorovski, s-au întâlnit cu piloţi americani şi polonezi pe aeroportul din Varşovia.
Concomitent, Casa Albă a anunţat o întărire a prezenţei militare NATO în zona Mării Negre şi a Mării Baltice.
Polonia este prima etapă a turneului european al preşedintelui Statelor Unite care se anunţă marcat de tensiunile provocate de acţiunile Rusiei în Ucraina.
În faţa temerilor istorice faţă de Rusia, reaprinse de criza din Ucraina, Obama se va întâlni cu liderii ţărilor central şi est-europene - a anunţat Ben Rhodes, consilier la Casa Albă.
"În această întâlnire vom discuta cum îi putem asigura pe aliaţii noştri în legătură cu angajamentele de securitate pe care ni le-am luat faţă de ei", spune Ben Rhodes.
Mesaj de colaborare şi pentru vestul Europei
Obama are un mesaj de colaborare şi pentru statele din vestul Europei, cu care este mai greu de găsit o voce comună, pentru că, deşi toate susţin parcursul pro-european al Ucrainei, fiecare are un alt tip de relaţie cu celălalt element din ecuaţia ucraineană, adică Rusia.
Este vorba de relaţii dominate de diferenţele uneori mari între ce vor politicienii şi ce vor companiile, multe organic conectate la economia rusească.
Preşedintele american marchează în Europa două momente istorice relevante pentru prezent: 25 de ani de la primele alegeri democratice din Polonia, care au scos ţara din sfera rusească, iar paralela cu Ucraina de acum este clară; apoi, în Franţa, preşedintele Obama va marca împreună cu aliaţii europeni 65 de ani de la debarcarea în Normandia, într-o parte a războiului în care Statele Unite, Europa şi Rusia au fost alături.
Acum preşedintele american şi cel rus vor fi alături la un dineu, dar nu au programată nicio întâlnire oficială, lucru care arată clar acum, ca şi în urmă cu 65 de ani, că Rusia a fost şi este pentru America un partener dificil la aceeaşi masă, dar într-o altă cultură greu de digerat sau de acomodat şi cu intrese geopolitice poate prea similare.