Barack Obama exclude o intervenţie terestră în Siria
Este exclusă o schimbare a strategiei în lupta împotriva Statului Islamic, a declarat ieri preşedintele american, Barack Obama, la încheierea summit-ului G20 din Antalya,
17 Noiembrie 2015, 05:35
Atentatele de la Paris au transformat lupta împotriva terorismului în subiectul dominant al întâlnirii liderilor din grupul G20 a statelor celor mai industrializate.
Ei s-au angajat să facă schimb de informaţii, să controleze mai strict frontierele şi să colaboreze pentru tăierea surselor de finanţare ale teroriştilor.
Lupta împotriva terorismului internaţional a trecut în prim-planul reuniunii G20 de ieri şi astăzi din Antalya, ca urmare a atentatelor de la Paris.
A fost o condamnare unanimă a acestora din partea liderilor G20. Şi trimisul Deutsche Welle în Antalya spune că este pentru prima dată când ţările industrializate ale lumii şi cele emergente condamnă ferm şi clar terorismul internaţional, considerând că religia nu trebuie să servească drept paravan pentru teroare, aşa cum se spune în declaraţia finală a reuniunii.
În condiţiile în care sunt înregistraţi tot mai mulţi luptători străini, liderii G20 s-au angajat la o coordonare sporită în lupta împotriva terorismului, să-şi îmbunătăţească schimbul de informaţii între serviciile secrete pentru un control sporit la graniţe şi îmbunătăţirea securităţii în domeniul aviatic, precum şi pentru acţiuni hotărâte pentru a tăia sursele de finanţare ale teroriştilor.
Agenţia Reuters comentează însă că la finalul reuniunii nu a fost anunţată nicio schimbare majoră în strategia internaţională faţă de gruparea Statul Islamic.
Atentatele comise de această organizaţie teroristă la Paris, în urmă cu trei zile, au fost apreciate de preşedintele american, Barack Obama, drept un pas înapoi în lupta împotriva jihadiştilor. Însă, liderul de la Casa Albă a subliniat că ar fi o greşeală ca Statele Unite să trimită trupe pe teren.
"Este nu numai opinia mea, ci şi opinia celor mai apropiaţi consilieri civili şi militari că ar fi o greşeală să trimitem un mare număr de militari americani pe teren, în Siria şi în Irak" a spus preşedintele american.
Totodată, Barack Obama a spus că liderii G20 au transmis un mesaj fără echivoc, de unitate a comunităţii internaţionale în faţa terorismului.
În timp ce Franţa a executat deja raiduri aeriene contra poziţiilor grupării Statul Islamic în Siria, premierul britanic, David Cameron, a declarat că încearcă să obţină sprijin politic în Parlamentul de la Londra, pentru ca şi Marea Britanie să participe la raidurile din Siria, pe lângă cele din Irak.
De asemenea, el a anunţat că principalele servicii secrete ale ţării vor recruta în următoarea perioadă 1.900 de agenţi pentru a participa la lupta împotriva terorismului.
David Cameron a vorbit şi despre o posibilă colaborare cu Rusia, pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic.
"Există diferenţe de păreri între noi şi Rusia în chestiunea siriană, nu în ultimul rând pentru că ruşii au făcut atât de multe eforturi pentru a distruge forţele care nu reprezintă gruparea teroristă Statul Islamic, adică opoziţia siriană. Dar la întâlnirea cu Vladimir Putin vom discuta despre un punct asupra căruia suntem de acord, acela că putem fi mai în siguranţă în Rusia, ca şi în Marea Britanie, dacă vom reduce capacităţile teroriştilor şi vom distruge gruparea Statul Islamic. Pe asta trebuie să ne concentrăm", a spus premierul britanic.
Agenţiile internaţionale de presă scriu despre o relativă apropiere între Statele Unite şi Rusia, cei doi mari actori din Siria, după discuţiile informale ale liderilor rus şi american ca şi despre apelul făcut de gazda reuniunii, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care le-a cerut ţărilor europene să nu-şi înăsprească politica faţă de refugiaţii sirieni după atentatele de la Paris, pentru că asta ar însemna, a spus el, o lipsă de umanism şi de responsabilitate.