Barack Obama cere ridicarea plafonului datoriei SUA
Liderul de la Casa Albă i-a îndemnat pe cetăţeni să facă presiuni asupra Congresului pentru a ridica plafonul datoriei SUA, avertizând că altfel ar putea creşte îngrijorător şomajul.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Iulie 2011, 07:47
Preşedintele Barack Obama spune că atitudinea republicanilor în dezbaterea despre datoria americană a dus SUA spre un impas periculos, dar un compromis rămâne posibil, informează AFP.
Liderul de la Casa Albă a afirmat că blocarea proiectului său de ridicare a plafonului datoriei SUA ar putea duce la o creştere îngrijorătoare a şomajului şi i-a îndemnat pe cetăţeni să facă presiuni asupra Congresului pentru a ajunge la o soluţie comună în cazul deficitului.
"Dacă vreţi o abordare echilibrată pentru reducerea deficitului, faceţi-l să ştie aceasta pe alesul vostru în Congres", a cerut preşedintele, în timp ce SUA riscă să se regăsească în incapacitate de plată după 2 august dacă nu se ajunge la un acord cu privire la ridicarea plafonului datoriei.
Barack Obama a insistat asupra urgenţei de a lupta împotriva datoriei pe termen lung, avertizând că în cazul în care aceasta va creşte în acelaşi ritm ca în prezent, ea "va costa locuri de muncă şi va provoca daune grave economiei".
John Boehner, responsabil republican în Congres l-a acuzat pe preşedintele american că nu acceptă soluţiile propuse de partidul său şi că s-a arătat prea inflexibil ameninţând cu veto un text adoptat de camera cu majoritate republicană, care prevede între altele reduceri bugetare şi plafonări cheltuielilor.
"'Tristul adevăr este că preşedintele voia un cec în alb în urmă cu şase luni şi vrea în continuare un cec în alb. Dar nu-l va avea", a avertizat liderul republican al Camerei Reprezentanţilor.
Republicanul a recunoscut că "locurile de muncă şi economiile unui mare număr de americani vor fi puse în joc" dacă SUA nu-şi rambursează datoria pentru prima oară în istoria lor.
Datoria brută a Statelor Unite a depăşit în luna mai plafonul de 14.300 de miliarde de dolari, care este de fapt capacitatea maximă a administraţiei americane de a se împrumuta.
Trezoreria americană a avertizat că dacă legislativul nu va aproba - la data limită de 2 august - majorarea plafonului, Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată.
Preşedinţia vrea ca legislativul să aprobe creşterea limitei de îndatorare cu peste 2.000 de miliarde de dolari pentru a acoperi necesarul de împrumut.