Barack Obama cere "o profundă reformă a impozitării"
Cea mai mare parte a discursului președintelui Barack Obama despre starea națiunii a fost dedicată problemelor de politică internă şi economiei.
21 Ianuarie 2015, 07:41
Criza din Ucraina, războiul împotriva terorismului şi epidemia de Ebola din Cuba sunt câteva din temele abordate de preşedintele american Barack Obama în discursul anual privind starea naţiunii.
Liderul de la Casa Albă s-a referit, totodată, la reluarea relaţiilor diplomatice cu Cuba, după mai bine de 50 de ani, negocierile privind dosarul nuclear iranian, dar şi ameninţările unor atacuri cibernetice, în contextul în care, recent, Casa Albă a acuzat Coreea de Nord că s-ar fi aflat în spatele unui astfel de atac.
Cea mai mare parte a discursului lui Obama a fost dedicată, însă, problemelor de politică internă şi economiei.
Adresându-se unui congres dominat de republicani, Obama - un membru al Partidului Democrat - a avertizat că îşi va proteja prin veto reformele, inclusiv cele în domeniul sănătăţii şi al imigraţiei.
Preocuparea pentru existenţa unei clase de mijloc prospere şi pentru accesul oricărui tânăr la educaţie au fost temele principale ale celui mai importanmt discurs anual american, acela despre starea naţiunii.
Anul acesta, preşedintele Obama a avut temei să vorbească despre o creştere economică viguroasă.
2014 a fost cel mai bun an în termenii creării de locuri de muncă, din 1999 încoace, iar şomajul a scăzut la 5,6 procente, de la 10%, cât a fost în primul său an de mandat prezidenţial.
"În seara aceasta, am întors pagina. Economia noastră creşte şi creează locuri de muncă în cel mai rapid ritm, din 1999 încoace", a declarat Barack Obama
Barack Obama a cerut o profundă reformă a impozitării în încercarea de a reduce diferenţele de venituri dintre cei bogaţi şi cei săraci.
Este atât de probabil că republicanii care controlează Congresul vor respinge iniţiativa preşedintelui, aceea a reformei sistemului de impozitare, încât Casa Albă a recunoscut că de fapt preşedintele înceracă să lanseze o dezbatere pe care crede că o va câştiga, pentru că iniţiativele sale sunt foarte populare.