Barack Obama autorizează atacarea Statului Islamic în Siria
Potrivit agenţiei Reuters, anunţul liderului de la Casa Albă arată cât de serioasă este ameninţarea grupării jihadiste. El a subliniat de ce este importantă atacarea acesteia.
Articol de Cătălin Gomboş, 11 Septembrie 2014, 08:01
Preşedintele american, Barack Obama, a autorizat atacarea grupării Statul Islamic în Siria şi a decis extinderea campaniei împotriva acestei organizaţii în Irak.
El a prezentat, într-un discurs pe care l-a ţinut miercuri seară, planul american de combatere a Statului Islamic.
Barack Obama a anunţat că va trimite încă 475 de militari americani în Irak, aceştia urmând să li se alăture celor peste 1000 prezenţi deja în acea ţară, fără să participe, însă, la luptele împotriva grupării jihadiste.
Cel mai important anunţ făcut de Obama este, însă, acela că Statele Unite nu vor ezita să atace Statul Islamic în Siria, ceea ce, potrivit Reuters, arată cât de serioasă este ameninţarea grupării jihadiste, în condiţiile în care, în urmă cu un an, deşi avertizaseră că dacă regimul lui Bashar al-Assad va folosi arme chimice, vor ataca Siria, americanii au renunţat la intervenţie.
SUA va antrena rebeli sirieni moderaţi pe teritoriul Arabiei Saudite
De altfel, Barack Obama a subliniat de ce este importantă atacarea Statului Islamic.
"Statul Islamic ameninţă populaţia Irakului şi a Siriei şi, dacă această problemă nu va fi rezolvată, ameninţarea teroristă se va extinde dincolo de această regiune, inclusiv în Statele Unite. Chiar dacă în acest moment nu am identificat un complot specific, liderii Statului Islamic au ameninţat America şi pe aliaţii săi.
Serviciile de informaţii cred că mii de luptători străini, inclusiv europeni şi unii americani, li s-au alăturat în Siria şi în Irak. Antrenaţi şi cu experienţa războiului, aceşti luptători ar putea încerca să se întoarcă în ţările lor pentru a declanşa atacuri", a explicat Barack Obama.
Dincolo de intervenţia directă împotriva Statului Islamic, Washingtonul va antrena rebeli sirieni moderaţi pe teritoriul Arabiei Saudite.
Aceştia se află de mai mult timp în conflict direct cu Statul Islamic, care a capturat peste o treime din teritoriul Siriei şi cea mai mare parte din zona sunnită a Irakului.
Aviaţia americană a atacat deja, în Irak, poziţiile jihadiştilor, ajutând forţele pro-guvernamentale să obţină o serie de victorii împotriva acestora.
Campania anunţată, azi-noapte, de Obama, va fi, însă, mult mai amplă, iar Statele Unite vor coordona o Coaliţie din care fac parte nouă puteri occidentale şi în care speră să atragă şi state din regiune.