Barack Obama asigură că economia americană îşi va reveni
Preşedintele american a precizat că, după votarea acordului pentru salvarea SUA de la incapacitate de plată, toate părţile implicate trebuie să participe la stimularea economiei americane.
Articol de Ioana Dogaru, 05 August 2011, 20:13
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a încercat să liniştească pieţele financiare mondiale, susţinând că, în ciuda a ceea ce a numit "cea mai grea recesiune resimţită de mulţi", lucrurile se vor îmbunătăţi, precizează BBC.
Barack Obama a precizat că, după votarea acordului pentru salvarea SUA de la incapacitate de plată la începutul acestei săptămâni, toate părţile implicate trebuie să participe la stimularea economiei americane.
"Vom trece peste toate acestea. Lucrurile se vor îmbunătăţi şi vom depăşi această situaţie împreună. Găsirea unui compromis în vederea reducerii deficitului a fost importantă pentru a întări situaţia fiscală.
"Dar, să fim cinstiţi, drumul până aici a fost presărat cu disensiuni şi întârzieri. Trebuie să acţionăm împreună şi neîntârziat pentru refacerea economiei şi să ne întărim puterea financiară pe termen lung", a declarat Barack Obama.
Preşedintele a făcut aceste precizări imediat după publicarea datelor privitoare la rata şomajului din SUA, care arată că situaţia este mai bună decât se preconiza anterior.
Video: Preşedintele american dă asigurări că economia îşi va reveni.
Rata şomajului, în scădere
Barack Obama a subliniat că, în pofida unui "an tumultos", economia a reuşit să creeze locuri de muncă în sectorul privat 17 luni la rând.
Totuşi, liderul de la Casa Albă a avertizat că ritmul actual de creştere nu este suficient pentru a compensa pierderea a opt milioane de locuri de muncă provocată de recesiune.
"Trebuie să creăm un ciclu autosuficient, în care lumea să poată cheltui şi economia să poată face angajări, pe fondul creşterii economice", a mai spus Barack Obama.
"Preocuparea mea actuală, întreaga mea atenţie se concentrează pe angajarea celor rămaşi fără locuri de muncă, creşterea salariilor, reconstruirea sentimentului de siguranţă al clasei mijlocii", a subliniat preşedintele SUA.
Înfiinţarea de locuri de muncă în Statele Unite s-a accelerat peste aşteptări în iulie, iar şomajul a scăzut de la 9,2% la 9,1%, ca urmare a angajărilor din sectorul privat, evoluţie care ar putea calma temerile privind intrarea economiei într-o nouă recesiune.
Numărul de locuri de muncă din Statele Unite a crescut cu 117.000 în iulie, potrivit Departamentului Muncii, peste aşteptările de 85.000 ale pieţelor financiare.
Rata şomajului a coborât la 9,1%, de la 9,2% în iunie, însă această evoluţie s-a datorat mai ales ieşirii unui număr mai mare de persoane de pe piaţa muncii.