Barack Obama ameninţă regimul Gaddafi
Preşedintele Barack Obama a declarat că Muammar Gaddafi "trebuie să se supună" cerinţelor ONU. În caz contrar, liderul libian se va confrunta cu "acţiuni militare".
18 Martie 2011, 18:58
Preşedintele american, Barack Obama, l-a ameninţat vineri pe colonelul Muammar Gaddafi cu o operaţiune militară dacă nu va da curs cerinţelor ONU, dar a exclus o intervenţie terestră în Libia, potrivit BBC.
"Muammar Gaddafi trebuie să răspundă împotriva acuzaţiilor de agresiune", a mai spus Barack Obama.
Preşedintele american a subliniat că SUA nu vor desfăşura trupe terestre pe teritoriul Libiei.
Barack Obama a precizat că Muammar Gaddafi "va suporta consecinţele" dacă nu respectă armistiţiul cerut de SUA, Franţa şi Marea Britanie.
Preşedintele american a subliniat că una din cerinţele armistiţiului se referă la realimentarea cu electricitate a oraşelor libiene.
Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seară o rezoluţie care aprobă recursul la forţă împotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi, deschizând calea unor atacuri aeriene.
Rezoluţia autorizează "adoptarea tuturor măsurilor necesare" pentru a proteja civilii şi pentru a impune armatei libiene să înceteze focul, însă nu pune problema unei ocupaţii militare.
În plus, documentul Consiliului de Securitate anunţă şi o zonă de interdicţie aeriană, lucru care ar trebui să împiedice aviaţia militară libiană să-i atace pe opozanţii regimului.
"Pe partea militară, chestiunea cea mai importantă va fi ca planificatorii militari să pună la punct ceea ce trebuie făcut. Şi bineînţeles că planificarea NATO şi cea a statelor membre ale Uniunii continuă chiar şi în aceste momente.
"Problema care se pune este cea a semnificaţiei declaraţiei ministrului libian de externe referitoare la încetarea focului şi dacă această declaraţie se va verifica pe teren", a declarat Catherine Ashton, reprezentantul Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate.
Ea a confirmat că ambasadorii statelor membre responsabili cu securitatea sunt reuniţi pentru a analiza toate măsurile ce pot fi luate şi pentru a coordona acţiunile statelor membre ale Uniunii, dar şi pe acestea cu cele ale NATO.
Uniunea Europeană face planificarea militară, însă privilegiază în primul rând ajutorul umanitar pentru populaţia libiană.
Europenii se concentrează de asemenea pe sancţiunile suplimentare cerute de Naţiunile Unite şi, în consecinţă, experţii au început deja să studieze impunerea de sancţiuni economice.
Coordonarea europenilor va continua şi cu organizaţiile regionale. Şefa diplomaţiei va discuta sâmbătă, la Paris, cu reprezentanţii Ligii Arabe şi ai Uniunii Africane.
NATO "este pregătită" să sprijine rezoluţia ONU
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, consideră că semnalul pe care îl trimite comunitatea internaţională prin rezoluţia ONU este foarte serios şi spune că Alianţa este pregătită pentru orice eventualitate.
"NATO este pe cale să-şi încheie planificarea pentru a fi gata pentru orice eventuală măsură în sprijinul rezoluţiei ONU, ca parte a vastului efort internaţional.
"Este o necesitate urgentă, există sprijin ferm din partea regiunii şi un mandat clar al Naţiunilor Unite pentru o acţiune internaţională", a declarat Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al ONU va face toate eforturile pentru ca rezoluţia să fie aplicată
Aflat la Madrid, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a declarat că nu este convins pe deplin de bunele intenţii ale lui Muammar Gaddafi.
El a afirmat că va face tot ce îi stă în putere pentru ca rezoluţia aprobată joi seară de Consiliul de Securitate al ONU să fie aplicată şi respectată şi a lăsat să se înţeleagă faptul că anunţul ministrului de externe de la Tripoli nu are credibilitate.
"Cred că această rezoluţie este istorică, concretă şi practică, detaliată în cele mai mici aspecte. De aceea este necesar ca toate statele membre ale ONU să coopereze total în aplicarea ei, în măsura posibilităţilor.
"Atacurile armate asupra populaţiei civile neînarmate pacifice din Libia constituie o violare a drepturilor omului şi a legislaţiei umanitare internaţionale şi autorii acestor crime trebuie să răspundă pentru ele, trebuie să fie judecaţi", a declarat Ban Ki-moon.
La rândul său, premierul Spaniei, José Luis Rodríguez Zapatero a făcut un apel către dictatorul libian să părăsească puterea şi să lase democraţia să se instaleze în Libia.
Spania a convocat cabinetul de criză al guvernului, după ce a cerut parlamentului autorizaţia pentru participarea la intervenţia militară.
"Comunitatea internaţională trebuie să valorifice semnificaţia rezoluţiei care deja a avut un efect asupra regimului libian, dat fiind răspunsul transmis de la Tripoli, dar să nu ne precipităm.
"Comunitatea internaţională nu se va lăsa înşelată de regimul libian şi va verifica, cu toate mijloacele sale, îndeplinirea rezoluţiei", a declarat José Luis Rodríguez Zapatero.