Banii europeni nu mai ajung în Bulgaria
Fondurile structurale şi o parte din fondurile Sapard nu sunt accesibile Bulgariei.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 26 August 2009, 11:20
În Bulgaria, noul cabinet de centru-dreapta, format în urma alegerilor parlamentare din vară, a descoperit că o importantă sursă de investiţii în aceste condiţii de criză, fondurile structurale şi chiar o parte a fondurilor Sapard, nu sunt accesibile Bulgariei.
Speranţa alegătorilor bulgari că venirea la putere a partidului centrist GHERB va fi urmată de reluarea rapidă a finanţării europene este pe cale de a se evapora. Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a reconfirma aprecierile negative cu privire la cinci din cele şapte programe operative. Aceasta înseamnă că o perioadă relativ lungă Bulgaria nu va primi bani din Uniunea Europeană. Sunt ceva speranţe numai pentru programele mediu şi dezvoltare regională.
Sub semnul întrebării rămân 323 de milioane de euro blocate în cadrul Programului Phare.
Cel mai probabil, o mare parte din aceşti bani va fi pierdută. Un lucru este cert: plăţile europene, şi acolo unde totul pare în ordine, vor întârzia, ceea ce va crea probleme autorităţilor locale şi companiilor cu proiecte aprobate. Acum un an, guvernul condus de socialistul Serghei Stanişev a fost criticat pentru insuficientă capacitate administrativă a Compartimetului de auditare. Acest compartiment a devenit o agenţie în componenţa Ministerului Finanţelor. În cazul în care sistemele de control naţional vor primi acordul Bruxelles -ului, ţara va dispune de peste şase miliarde euro, un adevărat colac de salvare în perioada crizei.
Primul ministru Boyko Borisov a calificat informaţia de la Bruxelles drept un dezastru. Ieri, el a dezbătut situaţia cu 11 miniştri şi cu eurocomisarul din partea Bulgariei, Meglena Kuneva. "De data aceasta, aproape că nu mai sunt speranţe" - a spus Kuneva, după şedinţă. Borisov a avertizat, la rândul său, că dacă Europa doreşte revenirea la putere a predecesorilor săi corupţi, nu trebuie decât să blocheze în continuare finanţarea Bulgariei.
O delegaţie condusă de primul ministru va încerca, în perioada 9 - 10 septembrie, să obţină acordul Comisiei Europene de a fi amânate măsurile restrictive, evocând moştenirea grea lăsată de Guvernul Stanişev. Ministrul de externe, Rumiana Jeleva, a anunţat că se va încerca modificarea rapoartelor elaborate de foştii guvernanţi. Dacă aprecierea Comisiei va fi din nou negativă, ţara va fi obligată să restituie sute de milioane de euro.