Bănci europene, posibil afectate de falimentul oraşului Detroit
În 2005, când Detroit nu mai putea plăti anumite pensii, bănci din Germania şi Belgia au cumpărat titlurile emise din dorinţa de a face profit şi sub garanţia că riscul este redus.
23 Iulie 2013, 11:55
Falimentul oraşului american Detroit ar putea afecta băncile din Europa, slăbite în ultimii ani de criza financiară - reiese dintr-o analiză Wall Street Journal.
Bănci din Germania sau Belgia, printre creditorii mari ai oraşului plasaţi sub protecţie, ar putea înregistra pierderi de sute de milioane de dolari, experţii, inclusiv cei români, susţin ca acesta ar putea fi începutul unui fenomen.
Wall Street Journal porneşte analiza de la anul 2005.
Atunci Detroit nu mai putea plăti pensiile anumitor categorii de funcţionari publici şi a apelat la un mare grup financiar elveţian pentru a-i promova în Europa obligaţiunile.
Băncile comerciale s-au reprezit atunci - scrie Wall Street Journal - să cumpere titlurile emise din dorinţa de a face profit şi sub garanţia că riscul este redus.
În primă fază, băncile au împrumutat oraşul american cu un miliar de dolari, operaţiune care avea să se repete şi un an mai târziu.
Printre creditori sunt: o bancă din Germania şi grupul franco-belgian Dexia, ambele cu mari pierderi şi deja naţionalizate.
Pierderi plătite din banii contribuabililor
Obligaţiunile pe care le-au cumpărat valorează de câteva ori mai puţin, iar pierderile vor fi plătite tot din banii contribuabililor - spune pentru Radio România analistul Dragoş Cabat.
"Dacă băncile sunt naţionalizate, până la urmă plătesc contribuabilii. Vom vedea în continuare asemenea falimente, atât la nivel central, cât şi la nivel local în Europa şi în Statele Unite, de ce nu chiar şi în Asia", a spus Dragoş Cabat.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât oraşe, regiuni sau chiar state şi-au construit sisteme care depind strict de un sector economic.
În cazul Detroit este vorba de industria auto.
O soluţia ar fi - spun experţii - diversificarea surselor de venituri din moment ce nimeni nu pote anticipa cum va evolua economia în următorii ani.